Vera van Loo krijgt als eerste de vaccinatie tegen corona in het FSC in Drachten.
Vera van Loo krijgt als eerste de vaccinatie tegen corona in het FSC in Drachten. Foto: Actief Media

"Vaccinatie in FSC Drachten kan zeker half jaar"

Maandagochtend 1 maart kreeg Vera van Loo uit Drachten als eerste het Pfizer-vaccin tegen het coronavirus toegediend in het Fries Congres Centrum in Drachten. Dagelijks zullen in de eerste week 235 ouderen per dag 'geprikt' worden, verwacht GGD Fryslân. Daarna volgen de zorgmedewerkers uit de omgeving.

"Het begint hier met zes 'vaccinatiestraten', maar er is ruimte om uit te breiden naar tien". vertelde burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland. "Nederland is goed bezig: het percentage mensen dat de eerste vaccinatie heeft gehad loopt snel op; we zijn nu het vierde land van de Europese Unie." (Na Malta, Denemarken en Finland; red.).

In Fryslân zijn ongeveer 38.000 mensen ingeënt, waarvan circa achtduizend ook voor de tweede keer. Dat betreft vooral zorgmedewerkers. De snelheid van vaccineren is vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende vaccins, én van de beschikbaarheid van artsen, werd maandag uitgelegd. "Er moet elk uur van de dag dat we open zijn, zeven dagen per week, steeds minimaal één arts aanwezig zijn", zei een GGD-woordvoerster. Dit om bij te kunnen springen voor het geval mensen bijverschijnselen krijgen als gevolg van de vaccinatie.

Mevrouw Van Loo moest daarom ook, net als alle anderen die worden ingeënt, een kwartiertje wachten voor ze weer naar huis mocht. Na vijftien minuten liep ze kwiek weer naar buiten.

Volgens burgemeester Rijpstra van Smallingerland is het Fries Congres Centrum als locatie in Drachten erg geschikt. "We hebben ook wel gekeken naar locaties meer in het centrum van Drachten, maar die zijn dan veelal maar enkele maanden ter beschikking. En we verwachten zeker een half jaar nodig te hebben. Dat kan in het Fries Congres Centrum. Het is bovendien groot genoeg om het hier 'coronaveilig' te doen."

Testen aan Eikensingel

Het testen in Drachten gebeurt nog steeds in een voormalige school aan de Eikensingel. GGD Fryslân had tot 1 maart alleen het WTC Expo in Leeuwarden als vaccinatielocatie. Het aantal vaccinatielocaties wordt de komende tijd verder uitgebreid, onder andere naar sporthal De Trimmer in Dokkum, vanaf begin april.