Roelien de Jonge coördineert 'Burgernet' in Noord-Nederland.
Roelien de Jonge coördineert 'Burgernet' in Noord-Nederland. Foto: Ingezonden

Gemeenten 'doen' Burgernet in Noord-Nederland

De gemeente Tytsjerksteradiel zal in elk geval dit jaar blijven meedoen aan het 'in de lucht houden' van Burgernet. Dat is althans het streven van b. en w. De kosten zijn zeven cent per inwoner, oftewel ongeveer 2250 euro per jaar.

De politie in Nederland heeft het 'aanjagen' van Burgernet een tijd op zich genomen, daarna is dit na overleg aan de Nederlandse gemeenten overgedragen. In Noord-Nederland is de coördinatie in handen gelegd van de Vereniging van Groninger Gemeenten. Alle gemeenten in Noord-Nederland doen in beginsel mee, op één na: de Drentse gemeente Westerveld.

"Die vond dat de veiligheid in hun gemeente voldoende op peil is en ook zonder Burgernet kan", vertelt Ton Sprenger namens de Vereniging van Groninger Gemeenten.

Met ingang van 1 februari is de eerste en voorlopig ook enige arbeidskracht voor Burgernet in Noord-Nederland aan de slag: Roelien de Jonge. Zij zal voorlopig weinig op pad kunnen, vanwege het coronavirus. "Maar zodra het weer mag en kan, is het de bedoeling dat zij bijvoorbeeld op de Waddeneilanden en bij diverse bedrijven het gebruik van Burgernet moet zien te bevorderen", legt Sprenger uit.

Burgernet kan worden ingeschakeld als er snel iemand opgespoord dient te worden: iemand die zoek geraakt is, of een verdachte die een inbraak heeft gepleegd, bijvoorbeeld. De opsporing is het werk van de politie, maar via Burgernet worden dan ook burgers gevraagd goed om zich heen te kijken.

De begroting van Burgernet in Noord-Nederland voorziet in 120.000 euro, voldoende voor twee arbeidskrachten die elk 24 uur per week aan de slag gaan. "Vanwege corona laten we het eerst bij één arbeidskracht, maar daarna hebben we er twee nodig. Alleen al vanwege het grote werkgebied", zegt Sprenger (Friesland, Groningen en Drenthe, exclusief de betrekkelijk kleine gemeente Westerveld).