Duitse militairen zijn op zoek naar (de bemanning van) een neergestort vliegtuig.Een moment uit de filmopnamen bij Burgum.
Duitse militairen zijn op zoek naar (de bemanning van) een neergestort vliegtuig.Een moment uit de filmopnamen bij Burgum. Foto: Actief Media

Schelde-film wellicht spoedig te zien

De speelfilm ‘De slag om de Schelde’ (’The Forgotten Battle’) die eind 2020 zou uitkomen in de Nederlandse bioscopen, wordt dit jaar wellicht eerst via ‘streaming’ digitaal verspreid, voordat de film in de bioscoop te zien zal zijn. Een deel van de opnamen vond plaats in een onder water gezet moeras ten oosten van Burgum.

Producent Levitate Film B.V. uit Amsterdam wilde aanvankelijk voorlopig geen ‘streaming', maar gelet op het grote aantal vragen naar de zichtbaarheid van de film, wordt ‘streaming' binnenkort wellicht mogelijk. Als vertoning in bioscopen weer toegestaan wordt, heeft dat de voorkeur van Levitate Film B.V. De film speelt in eind 1944 in Zeeland en gaat over de strijd om de Schelde: de bereikbaarheid over zee van de haven van Antwerpen. Om de geallieerde legers in Noordwest-Europa goed te kunnen bevoorraden, wilden ze de haven van Antwerpen kunnen gebruiken. De stad Antwerpen was vrij snel bevrijd, maar de monding van de Schelde bleef nog geruime tijd in Duitse handen. De drie hoofdrolspelers ‘vertegenwoordigen' ook de drie belangrijkste ‘partijen' in Zeeland: een Britse (zweefvlieg-)piloot, een Nederlander die aan de Duitse kant vecht en een Zeeuwse jonge vrouw die betrokken is bij het verzet tegen de Duitse bezetting. Alle drie hebben ze hetzelfde doel: vrijheid. Waar kun je De Slag Om De Schelde online kijken? Op Netflix en Pathé Thuis.