Bij de start van elke opkomst wordt eerst de clubvlag gehesen, steeds door een ander jeugdlid. Vervolgens wordt er door iemand de scouts-wet opgezegd.
Bij de start van elke opkomst wordt eerst de clubvlag gehesen, steeds door een ander jeugdlid. Vervolgens wordt er door iemand de scouts-wet opgezegd. Foto: Ingezonden

Nieuwe 'Bevers' welkom bij jubilerende scouting

BUITENPOST - Scouting De Brimzen in Buitenpost groeit de laatste tijd qua ledental. Er is voor sommige speltakken zelfs een wachtlijst. Toch is er ook nog plek voor nieuwe, jonge leden tussen vijf en zeven jaar, oftewel 'Bevers'.

Dat meldt secretaris Luuk Wolters van Scouting De Brimzen (genoemd naar de schimpnaam voor Buitenposters; brims is het Friese woord voor steekvlieg). De groep bestaat dit jaar 35 jaar, maar een jubileumkamp zit er voorlopig niet in, vanwege het coronavirus. "Dit kamp zal uitgesteld worden naar een later moment." Op de planning stond ook de Baden Powell Tocht, een jaarlijkse wandeltocht voor scouts uit Fryslân rond Baden-Powelldag (22 februari, de verjaardag van Robert Baden-Powell, oprichting van scouting), voor leden van zes tot twintig jaar.

Wolters: "Wij zouden dit jaar weer de tocht organiseren, maar helaas kan ook deze niet doorgaan in de standaard vorm. Inmiddels zijn we bezig met het organiseren van een ‘BP-tocht op afstand’, op 6 maart. Daarbij kan elke scoutinggroep in Fryslân rond het eigen clubhuis een BP-tocht houden. Zo kunnen wij op een bijzondere manier toch een beetje het BadenPowell-tocht-gevoel creëren én de juiste regels in acht nemen." Zie voor meer informatie over de BP-tocht hier: https://brimzen.nl/?page_id=3308

Ledengroei en wachtlijsten

Net als elders is bij Scouting De Brimzen sprake van ledengroei. "Hier zijn wij ook ontzettend blij mee en trots op. Met meer dan 125 leden is er voor elke leeftijdscategorie wat te doen, van jong en oud. Bij meerdere speltakken is het zelfs zo druk dat we een wachtlijst moeten hanteren", vertelt Luuk Wolters. Ongeveer éénderde van de leden is vrouw/meisje. Het aantal vrouwelijke leden groeit. Bij de leiding is de verhouding man/vrouw ongeveer 50/50, waar Scouting De Brimzen ook naar streeft.

Bij de Bevers van vijf tot zeven jaar is er nog plaats voor nieuwe leden. "Bij de Bevers leer je op een speelse manier kennis maken met scouting en groei je later door naar de Welpen. De enthousiaste leiding van deze speltak zou graag meer Bevers willen ontvangen zodat deze groep ook kan groeien", hoopt Wolters.