Het plan van Bruzan Ontwikkeling in Burgum. Rechts de Oude Commissieweg.
Het plan van Bruzan Ontwikkeling in Burgum. Rechts de Oude Commissieweg. Foto: Ingezonden

“Bouw 73 woningen op voormalig sportveld in Burgum”

BURGUM - Projectontwikkelaar Bruno Zandberg (Bruzan Ontwikkeling) uit Leeuwarden heeft samen met Nobel Projectontwikkeling Drachten BV een woningbouwplan bij de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel ingeleverd voor het oostelijke deel van de (voormalige) voetbalvelden van VV Bergum. In totaal zijn het 73 woningen.

Het gaat - in een ruwe, maar ‘flexibele’ schets - om veertien sociale huurwoningen, elf goedkopere koopwoningen, 34 twee-onder-een-kap-woningen en eventueel 14 appartementen in één complex.

Dat idee van die appartementen is mede afhankelijk van onderhandelingen die nog gaande zijn met makelaar Jaap Kingma. Want die appartementen zouden op de plek moeten komen, waar Kingma nu nog zijn kantoor heeft. Of het complete plan door kan gaan, zal afhangen van b. en w. en de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Die bespreken de woningbouwprogrammering voor de gemeente donderdag 18 februari 2021.

Zandberg heeft zijn plan donderdagavond 11 februari toegelicht in het digitale ‘Iepen poadium' van de raad. Hij merkte op dat het plan als voordeel heeft, dat het ‘binnenstedelijk' is (binnen de bebouwde kom), zodat het daarmee beleidsmatig al voorkeur verdient bij de provincie Fryslân en de gemeente. Maar tegelijkertijd viel Zandberg op dat zijn plan niet opgenomen is in de door b. en w. voorgestelde woningbouwprogrammering. Dit ondanks dat het volgens hem al langer bekend is bij ambtenaren en wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA, ruimtelijke ontwikkeling).

De betreffende grond is de strook sportvelden pal achter de bedrijven die westelijk staan van de Oude Commissieweg. Volgens Zandberg hoeven er geen milieutechnische belemmeringen te zijn voor de woningbouw. “Dat is onderzocht door een gespecialiseerd bureau”. Om hinder van de verlichting rond de sportvelden van FC Burgum tegen te gaan, kan de bestaande bomenrij worden behouden, dan wel hersteld.

De gemeenteraad sprak donderdagavond 11 februari nog geen oordeel uit over het plan. De discussie over de woningbouwprogrammering is donderdagavond 18 februari na half acht. De (digitale) raadsvergadering begint vijf uur, met een pauze tussen half zeven en half acht, waarna de vergadering wordt vervolgd.