Afbeelding
Foto: Pixabay

"Maksimum tsien freonen pakt ferkeard út”

BURGUM - Een maximum aantal van tien vrienden in verband met de bijeenkomsten in zogeheten huiskamerketen werkt sociale isolatie in de hand. De jongeren die dan niet meer worden uitgenodigd, zullen zich achtergesteld voelen en mogelijk zelfs geneigd zijn aan zelfmoord te denken.

Dat was kort samengevat de kritiek van Jesse Looijenga (18), die donderdagavond 11 februari insprak bij het ‘Iepen Poadium’, de digitale hoorzitting van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Aanleiding was het nieuwe ketenbeleid, dat de gemeente Tytsjerksteradiel momenteel ontwikkelt. De gemeenteraad bespreekt dit onderwerp donderdag 18 februari. Looijenga heeft al een jaar geen (Burgumer) keet meer bezocht, in verband met het coronavirus. Hij vreest dat als het ketenbeleid werkt met een maximum aantal van tien bezoekers, er een bepaalde groep uitgesloten dreigt te worden. “Dy sykje dan miskien hinnekommen ûnder in brêge, mei drank en of drugs. Dan is der yn elk gefal gjin tasicht!” De Burgumer keet waar hij tot begin vorig jaar regelmatig kwam, bevindt zich op het erf van een particulier, waar wel enig toezicht was. "En der is de ôfrûne jierren neat slims gebeurd. Der is in brânblusser en der is genôch fentilaasje”.

Zou vijftien keetvrienden een maximum kunnen zijn, vroeg CDA-raadslid Gert van der Meijden. Looijenga: "Nee, der binne grif ek gruttere freonegroepen. Dan reitsje der ek guon bûtensletten.”