De eerste uitgifte van een gratis laptop.
De eerste uitgifte van een gratis laptop. Foto: Ingezonden

Vijfendertig gratis laptops minima Smallingerland

DRACHTEN - Bibliotheek Drachten geeft in samenwerking met Stjoer, MOS welzijn en Allemaal Digitaal 35 gratis laptops weg aan minimahuishoudens in Smallingerland. Het gaat om tweedehands, refurbished laptops die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven. In de werkplaats van Stjoer zijn deze weer gebruiksklaar gemaakt. De eerste laptops zijn al opgehaald bij Bibliotheek Drachten. De overige 34 worden komende week opgehaald door de geselecteerde huishoudens. De deelnemers krijgen ook een gratis computercursus op maat aangeboden in de bibliotheek.

Allemaal Digitaal gelooft dat een verbeterde deelname aan de samenleving begint bij de mogelijkheid om ook digitaal mee te kunnen doen. Daarom zamelen zij overal in Nederland gebruikte laptops en tablets in.

Gytsjerk heeft grootste collectieve zonnedak

GYTSJERK - Het zonnedak dat vorig jaar op de daken van loonbedrijf Bijlsma BV in Gytsjerk in gebruik is genomen, blijkt het grootste ‘collectieve’ zonnedak van Nederland te zijn. Dit staat in de Lokele Energie Monitor, een jaarlijkse rapportage van klimaatstichting HIER en RVO.

Hier zijn in opdracht van Stichting Trynergie vorig jaar vierduizend zonnepanelen geplaatst en in gebruik genomen, met een geschat zonvermogen van 1.5152 kWp (kilpWattpiek). Gemiddeld betrof het vorig jaar in Nederland 415 panelen per zonnedak en circa 125 kWp. Tytsjerksteradiel doet het qua collectieve zonne-energie ‘sowieso’ opvallend goed, vanwege de duizenden zonnepanelen op het voormalige afvalstortterrein tussen Sumar en Garyp. ‘Collectief’ houdt in dat minimaal de helft van de opbrengst ten goede komt aan de omwonenden.

Oproep locaties milvuurbosjes

BEETSTERZWAAG - Miltvuurbosjes zijn landschapselementen die vooral in de noordelijke provincies van Nederland nog voorkomen. Je vindt ze in de hoeken van weilanden en ze zijn geïsoleerd door een omliggende sloot. De bosjes markeren de plek waar in het begin van de 19e eeuw met miltvuur besmet vee is begraven, hier mocht niemand komen. Fotograaf Janne van Gilst is van 1 februari tot 14 maart te gast in Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. Tijdens deze periode werkt zij aan haar nieuwe project over deze miltvuurbosjes, waarvan zij een archief aan wil leggen. Ze zal deze analoog fotograferen waarna ze de foto's in haar eigen doka, gebouwd in Kunsthuis SYB, zal ontwikkelen. Aan het einde van haar werkperiode zal zij haar resultaten delen met publiek. Weet u over de locaties van miltvuur- of pestbosje in Noord-Nederland? Bel of mail Janne van Gilst: jannevangilst@gmail.com of 06-13547778.