Afbeelding
Foto: Pixabay

Mobiel fotograferen: 8 tips die je foto’s meteen beter maken

BURGUM - Mobiel fotograferen is nog niet zo eenvoudig. Toch kun je met een mobiel aardig in de buurt komen van een professionele foto. Met onderstaande tips leggen we uit hoe je het meest uit je camera-app haalt. Zo ben je binnen no-time een betere fotograaf.

Tip 1: zorg dat je lens schoon is

Je zou het misschien vergeten, maar maak altijd je lenzen schoon voordat je een foto gaat maken. Zo voorkom je vervelende effecten in je foto, zoals vlekken of een slechte scherpstelling.

Tip 2: zet je camera op 16:9 breedbeeld verhouding

Filmmakers gebruiken sinds de jaren 60 niet voor niets alleen maar breedbeeld. Zo kun je een scène veel beter in beeld brengen. Fotografeer je in breedbeeld, dan creëer je bij voorbaat al meer diepte, dus controleer je camera-instellingen!

Tip 3: fotografeer in landschapsstand, dus liggend

Maak je foto’s altijd in landschapsstand, tenzij je van dichtbij een portretfoto maakt. Houd je camera in de meeste gevallen dus niet rechtop.

Tip 4: houd je mobiel op de juiste manier vast

Maak je liggende foto, houd je mobiel dan zo vast dat er geen vingers op je foto's verschijnen. Dat doe je door de telefoon vast te houden aan de tegenovergestelde kant van je lenzen. Met de wijsvinger van je andere hand bedien je vervolgens de camera.

Tip 5: leer je camera kennen

Een handig hulpmiddel in elke camera is het fotoraster. Daarmee controleer je bijvoorbeeld of de horizon recht is. Tik op de persoon of het object dat je wil scherpstellen. De belichting en de scherpstelling worden dan automatisch aangepast. Wie dat wil kan er ook naast drukken om de achtergrond scherp te stellen.

Tip 6: Fotografeer nooit tegen het licht in...

... tenzij je een zonsondergang fotografeert. Als je dan toch een zonsondergang op de foto zet. Stel dan scherp op de zon die ondergaat achter de horizon. De camera zal het felle licht van de zon aanpassen en van de voorgrond een donkere silhouette maken.

Tip 7: zet de flitser uit

Mobiele flitsers werken over het algemeen niet goed genoeg. In donkere omstandigheden zorgt het voor een minder resultaat, omdat het vooral de foto verbleekt. Gebruik bij voorkeur dus nooit een flitser. Het best sla je de foto in het donker over of wacht je op meer licht.

Tip 8: Experimenteer met creatieve standen en composities

De meeste moderne mobieltjes hebben een aantal creatieve standen ingebouwd, zoals een zwart-wit foto of een onscherpe achtergrond. Gebruik liever geen filters, omdat ze niets met een natuurlijke foto van doen hebben. Ze maken de foto ongeschikt voor de meeste doeleinden. Ze worden overbelicht, te fel van kleur, of hebben een te hoog contrast.

Experimenteer ook met composities, dus hoe je iets in beeld brengt. Breng een persoon naar voren in een foto en zet hem uit het midden. Een object kan van een hoog of laag standpunt gefotografeerd worden. Het lijkt daardoor heel klein of juist heel groot. Een dergelijke diepte maakt een foto heel krachtig. Denk altijd goed na over je achtergrond.

Heb jij een prachtige foto gemaakt met je mobiel, stuur deze dan op naar redactie@actiefmedia.nl, onder vermelding van je naam, woonplaats en korte beschrijving en wie weet zie je je prachtige foto binnenkort voorbij komen op onze website.