Een geslaagde rit voor twee wandelaars uit Hilversum van Drachtennaar Eastermar. Rechts chauffeur Marijke Hooghiemstra.
Een geslaagde rit voor twee wandelaars uit Hilversum van Drachtennaar Eastermar. Rechts chauffeur Marijke Hooghiemstra. Archieffoto: Actief Media

Provincie stelt Opstapper en belbus in gebreke

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân stelt Arriva in gebreke vanwege ‘strijdigheid met het bestek’ op onderdelen van de Opstapper en de belbus. Dit vraagafhankelijk openbaar vervoer wordt door taxibedrijven uitgevoerd in opdracht van Arriva. En Arriva doet dat weer in opdracht van de provincie Fryslân.

Klanten van de Opstapper en belbussen moesten vorig kwartaal vrij vaak met contant geld betalen. Dit is strijdig met het voorschrift van de provincie Fryslân om met de OV-chipkaart of met pinpas te kunnen betalen. Dit kwam aan het licht door het inzetten van een ‘mystery guest’ als klant. Een ander punt is het vaak niet herkenbaar zijn van de Opstapper en de belbus voor de reizigers. Bovendien moet de klant het lijnnummer eerst weten, voor die kan reserveren.

Boetes dreigen

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben Arriva opdracht gegeven de gebreken te verhelpen, voor 1 juli 2021. Daarna wordt opnieuw een onderzoek verricht met een ‘mystery guest’. Als de gebreken dan opnieuw blijken, volgen er boetes per geconstateerde overtreding: 14.500 euro voor het niet beschikbaar hebben van OV-chipapparatuur, 1.250 euro voor het niet herkenbaar zijn van de Opstapper of belbus en duizend euro voor ‘reservering met lijnnummer’.

Het onderzoek is verricht door Vitence Mobliteit. Dit bureau concludeert dat de kwaliteit van de dienstverlening van de chauffeurs wél in orde is: “Rijstijl is goed, behulpzaamheid van de chauffeur is goed, er wordt meegedacht over bestemming, waardoor niet altijd de dienstregelingroute wordt aangehouden.” In 46 van de vijftig ritten was de ‘mystery guest' de enige passagier. In drie belbusritten en één Opstapperrit waren er nog één tot drie passagiers. Eén rit met een medepassagier was in een taxi, de andere drie waren in een belbus.