Beleid tegen daling grutto's

LEEUWARDEN – Het aantal grutto’s bedroeg in Fryslân in het voorjaar van 2020 circa 6.700 broedparen. Dat is ongeveer tweederde van het streven: minimaal tienduizend broedparen. Daarom willen Gedeputeerde Staten (GS) extra investeren in een ‘robuuster’ beleid. Dit betekent: grotere gebieden die geschikt worden gemaakt voor grutto’s (en andere weidevogels), in combinatie met diverse andere maatregelen. Hiervoor is tien miljoen euro Rijksgeld nodig.

GS kiezen voor de ‘middenweg’, in combinatie met onder andere maatregelen om het aantal roofdieren beperkt te houden. Dit vergt tien miljoen euro extra Rijksgeld, waarover in het kader van het ‘Aanvalsplan Grutto’ met de regering over moet worden onderhandeld. Kiezen de Staten voor het intensievere beleid, dan zal de provincie er zelf vijf miljoen euro bij moeten leggen.

Gedeputeerde Douwe Hoogland: “It is wichtich om troch te wurkjen oan de greidefûgelprojekten. Gearwurking is hjir hiel wichtich by. Alle partijen yn it Olterterp-oerlis, ûndersikers, frijwilligers, agrariërs en natuerbehearders: eltsenien is nedich om de greidefûgelstân yn Fryslân te ferbetterjen.”

Bidstond voor nood in corona

DAMWALD - De Christelijk Gereformeerde Kerk in Damwâld voelt zich geroepen om de nood rond de corona-epidemie in gebed voor God te brengen. Men hoopt op woensdag 10 februari, met elkaar te bidden voor de zieken en allen die hen verzorgen en voor de overheid om wijsheid bij haar besluiten. Deze avond is live te volgen via de website cgk-damwoude.nl. De aanvang is 19.30 uur.

Koninklijke
IJsclub Dokkum
zoekt houtjes

DOKKUM - Koninklijke IJsclub Dokkum heeft vorig jaar een prachtig nieuw koek-en-zopie-gebouw gerealiseerd. Deze is ingericht met veel aandacht voor het rijke verleden. Het bestuur zoekt nu houtjes, oftewel Friese doorlopers, voor de aankleding van het gebouw.

Houtjes kunnen ingeleverd worden tijdens openstelling van de ijsbaan aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum of van maandag tot en met zaterdagmorgen bij De Groenteman (Klaas Kommerie) aan de Legeweg te Dokkum. Dat mag dan in een plastic zak met daarbij de naam van diegene die er op geschaatst heeft. Ieder paar wordt voorzien met een label van de vorige eigenaar.

Jan Willem Hamstra van Koninklijke IJsclub Dokkum durft nog niet te zeggen wanneer de ijsbaan open gaat. "Wy hoopje tongersdei iepen te kinnen, mar wy doare neat ta te sizzen. It iis leit er net sa moai yn troch de snie en de hurde wyn. Yn oerlis mei de KNSB sjogge wy no wat wy hjir oan dwaan kinne.”