Rond Beetsterzwaag kunnen wandelaars hun hart ophalen. En jekunt er schaatsen, als het ijs sterk genoeg is...
Rond Beetsterzwaag kunnen wandelaars hun hart ophalen. En jekunt er schaatsen, als het ijs sterk genoeg is... Foto: Actief Media

Wandelen in de natuur: voor rust en ruimte

BEETSTERZWAAG - Wandelen, fietsen, fotograferen, de hond uitlaten, in natuur in de regio: populairder dan ooit als gevolg van de coronamaatregelen.

Staatsbosbeheer (SBB) en andere natuurbeherende organisaties delen soms een boete uit, "mar de measte minsken hâlde har goed oan de regels", zegt Gjerryt Hoekstra. Hij is verantwoordelijk voor het beheer van SBB-gebieden in het noordoostelijke deel van Fryslân.

Hij adviseert de natuurgenieters "net allegearre tagelyk nei deselde gebieten te gean", om elkaar niet te besmetten en om de drukte in de natuur niet te groot te laten worden. Behalve in de omgeving van Beetsterzwaag (zie foto) kunnen mensen bijvoorbeeld ook hun hart ophalen rond De Leyen, in de Bildpolder en in De Putten bij Eastermar. "Kinst dêr moai kuierje. Wol op paden bliuwe en nim gjin hûnen mei!"

Het Houtwiel tussen Feanwâlden en Broeksterwâld is ook populair. "Meist der gjin hûnen meinimme, want der rint fee. Op sneintemiddei is it soms wat te drok!" In het vroege voorjaar is dit gebied een paradijs voor roerdompen, met hun ver dragende 'basstem'.

Trekvogelliefhebbers raadt Hoekstra aan naar bijvoorbeeld de kwelders bij Holwerd te gaan. "Hast dêr in moai útsjochpunt. Mar ek dêr jildt: kom net allegearre tagelyk!"