De demonstratiewoning op Lege Seis 19A in Buitenpost.
De demonstratiewoning op Lege Seis 19A in Buitenpost. Foto: Ingezonden

F.A.S. bv bouwt energieneutrale woningen voor dezelfde prijs als een traditioneel gebouwd huis

BUITENPOST - Door stijgende bouw- en grondprijzen zijn nieuwbouwwoningen de afgelopen jaren flink duurder geworden. De hoge duurzaamheidseisen betekenen meer isolatie en prijzige installaties zoals warmtepompen. Dat het ook anders kan bewijst F.A.S. Bouwbedrijf in Buitenpost. Dit bedrijf bouwt woningen met zeer hoge isolatiewaarden, voor dezelfde prijzen als houtskeletbouwhuizen. Voor de verwarming zorgt een eenvoudig buisje met een verwarmingselement. Daardoor zijn dure installaties niet nodig.

Eigenaar Paul de Klein ontwikkelde enkele jaren geleden het F.A.S. Bouwsysteem als duurzame bouwmethode voor stallen. Een doorontwikkelde versie van het systeem gebruikt De Klein nu voor woningbouw. "Met onze panelen kunnen wij voor hetzelfde geld als een houtskeletbouwwoning met een Rc-waarde van 4,5, een woning bouwen met een Rc-waarde van 10. Dan heb je dus een passiefhuis."

Geperst EPS voor een hoge isolatiewaarde

De Klein en zijn medewerkers bouwen de prefab dak- en gevelelementen voor de energiezuinige woningen in de grote loods van het bedrijf. De naadloze elementen bestaan grotendeels uit in elkaar geperst EPS, met daaromheen OSB-plaatmateriaal. Een laag glaswol zorgt voor isolatie, een goede demping van geluid en een perfecte brandwerendheid.

Geen koudebruggen

In de loods toont De Klein een negen meter lange wand van een woning. "Het EPS in de wand wordt nergens onderbroken. Dan krijgt je geen koudebruggen. Wij bouwen naadloos, de wanden zijn helemaal luchtdicht, waardoor je in de woning geen tocht hebt. Doordat het EPS in elkaar geperst wordt, ontstaat er een heel stijf paneel met een zeer hoge draagkracht. Daar komt bij dat wij in deze constructie 70 procent minder hout gebruiken dan bij reguliere bouw. En EPS is uitstekend te recyclen."

Gehele woning verwarming met 1 kilowatt

Ook de verwarmingsinstallatie is door De Klein ontwikkeld. "Doordat de woning zo goed geïsoleerd is, kun je het met 1 kilowatt helemaal verwarmen. Wij gebruiken hiervoor een buisje met een verwarmingselement. Je hebt geen dure warmtepomp en warmtewisselaar nodig, die beide veel energie verbruiken. Ventileren gaat via een natuurlijk ventilatiesysteem. Je kunt op deze manier heel goedkoop en toch duurzaam wonen."

Newtonstraat 9 Buitenpost | 0512-352063 | 06-46074121 | www.fasbouw.nl

De verwarmingsinstallatie met onderin de buis met het verwarmingselement.