Het coronavirus veroorzaakte een wereldwijde pandemie. Dus ook in Fryslân.
Het coronavirus veroorzaakte een wereldwijde pandemie. Dus ook in Fryslân. Foto:

Zes coronadoden in Berchhiem in één week

BURGUM - In zorgcentrum Berchhiem is op twee afdelingen corona uitgebroken, met als gevolg zes sterfgevallen in één week. Over de hele coronatijd gezien gaat het nu om twaalf sterfgevallen door corona, dus inclusief deze recente zes, aldus een woordvoerster van de Kwadrant Groep, waar Berchhiem onderdeel van is. “We vinden dit heel triest.” Het aantal besmettingen nam de afgelopen dagen snel toe. Maandagmiddag bleken in totaal 37 bewoners van de afdelingen Hillemahofje en Oranjestins en 35 medewerkers positief te zijn getest. Nieuwe testuitslagen worden donderdag 4 februari verwacht. In het Hillemahofje en de Oranjestins is momenteel geen bezoek welkom. In het nieuwbouwdeel van Berchhiem is geen corona geconstateerd. Hier is - in beperkte mate - wel bezoek mogelijk.

T/m januari 262 Friezen overleden aan corona

LEEUWARDEN - Tot en met januari dit jaar overleden 262 inwoners van Fryslân aan het coronavirus. Daar kwamen maandag 1 februari tot vier uur ‘s middags nog drie coronaslachtoffers bij. Van de 262 is een verdeling per gemeente bekend: Súdwest-Fryslân is trieste ‘koploper’ met 55 sterfgevallen. De gemeente Leeuwarden komt daarna met 33 mensen die aan corona overleden. De Waadhoeke had tot en met januari 30 aan corona overleden inwoners, Heerenveen 25, Smallingerland 23, Noardeast-Fryslân 22, De Fryske Marren 18, Weststellingwerf 13, Dantumadiel 12, Tytsjerksteradiel 11, Achtkarspelen 9, Ooststellingwerf 5, Opsterland 3, Harlingen 2 en Terschelling 1. Op Schiermonnikoog, Ameland en Vlieland is voor zover bekend tot en met januari niemand aan corona overleden. Het aantal mensen dat ‘positief’ op corona getest werd tot en met januari bedroeg in Fryslân 21.412. Er werden tot en met januari 294 mensen met corona in een ziekenhuis opgenomen, meldt GGD Fryslân.

Nieuwe service MCL: oncotheek

LEEUWARDEN - De Poliklinische Apotheek Leeuwarden (PAL) is begonnen met een nieuwe service voor patiënten: de oncotheek. Patiënten van het Oncologisch Centrum Leeuwarden (OCL) kunnen medicijnen die zijn voorgeschreven door de oncoloog dan ophalen bij een speciaal uitgiftepunt, vlakbij het OCL. De oncotheek is geopend op werkdagen tussen 9.00-16.30 uur. Buiten deze tijden kunnen oncologische patiënten hun medicijnen ophalen bij de Poliklinische Apotheek Leeuwarden.