In de Burg. Steenhuisenlaan zijn nieuwe woningen voor oude in de plaats gekomen. Dat was nog voor 2020.
In de Burg. Steenhuisenlaan zijn nieuwe woningen voor oude in de plaats gekomen. Dat was nog voor 2020. Foto: Actief Media

Tytsjerksteradiel: nog 234 te bestemmen woningen tot 2030

BURGUM - In de jaren 2020 tot 2030 kunnen in Tytsjerksteradiel maximaal 552 woningen worden gebouwd. Daarvan zijn er 81 inmiddels gebouwd of in aanbouw en zijn er 237 ‘bestemd’ (is bekend waar die mogen komen). Dan blijven nog 234 woningen ‘toe te voegen’: daarvan moet nog worden bepaald waar ze mogen worden gebouwd.

Op basis van gesprekken met dorpen en gemeenteraad én de woonvisie, komt het college met twintig uitgangspunten. De eerste vier zijn: 1. Alle dorpen kansen bieden. 2. Verhoudingsgewijs woningen toevoegen. 3. Voorzieningendorpen Burgum, Hurdegaryp en de Trynwâlden extra versterken. 4. Centrumpositie Burgum verder versterken.

Van de overige zestien uitgangspunten vallen op: oog voor de natuur en de groene en ruimtelijke kwaliteit van de gemeente; primaire inzet binnenstedelijk (= binnen de bestaande bebouwde kom); inzet op doorstroming; toevoegen naar behoefte en faseren (dus niet alles snel achter elkaar bouwen).

“Gemeentelijke ‘overprogrammering’ kan, los van de woningen uit het Centrale As-contingent, tot honderd procent boven de geraamde behoefte (180 woningen), wanneer er een goed plan voor de toekomst onder ligt”. De Centrale As-woningen kunnen buiten de bestaande bebouwde kom worden gebouwd en in alle dorpen van de gemeente, “naar behoefte zoals die blijkt uit de woningmarktanalyse.”

Er is een ontwerp-woningbouwprogramma vertrouwelijk naar de gemeenteraad gestuurd. Bovendien hebben b. en w. de kaders voor dit programma in concept vastgesteld (zie hierboven). Ook daarover heeft de gemeenteraad het laatste woord. De raad bespreekt een en ander ‘opiniërend’ op donderdag 18 februari.