Het plan van Toeck Ontwikkelaars voor De Warren. Op de voorgrond het 'Djippe Gat' (De Wide Ie) en de Sintrale As.
Het plan van Toeck Ontwikkelaars voor De Warren. Op de voorgrond het 'Djippe Gat' (De Wide Ie) en de Sintrale As. Foto: Ingezonden

“De Warren, een unieke kans voor Tytsjerksteradiel”

BURGUM -Toeck Ontwikkelaars in Burgum, actief op het gebied van woningbouwontwikkeling, ziet toch nog kansen voor woningbouw in het gebied De Warren ten westen van de Sintrale As bij Burgum.

Dinsdag 26 januari 2021 stemde de gemeenteraad in met het procesvoorstel waarin het college de ‘route’ beschrijft om tot een nieuwe visie voor De Warren te komen. In dit voorstel worden enkele initiatiefnemers, zoals de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen benoemd. Maar ook TOECK ontwikkelaars uit Burgum staat in dit voorstel als initiatiefnemer genoemd.

Volgens directeur Dennis Heins van TOECK is De Warren met de omvang die het gebied heeft, de beste kans voor de gemeente Tytsjerksteradiel om een gebied te ontwikkelen dat meer is dan een verzameling woningen in of tegen het bestaande dorp. “Het zou zonde zijn zo’n mooie kans voor de ontwikkeling van een uniek natuur-, recreatie- en woongebied te laten schieten.” In het visievoorstel van TOECK, dat met AnteaGroup is doorgerekend, zijn woningen in verschillende vormen en soorten ingetekend, plus een appartementengebouw aan het water met daarbij ruimte voor een kleine jachthaven.

“Het is een schets”

“Het is een schets, om een idee te geven wat er mogelijk is”, verduidelijkt Dennis Heins. Hij heeft lokale makelaars en inwoners van Burgum gevraagd mee te denken. Er zou volgens Heins een gebied kunnen ontstaan waar bij een brede groep belanghebbenden behoefte aan is. In de schets wordt plaats geboden voor wonen aan het water, maar ook tussen de coulissen en in het weidelandschap. Die woningen kunnen in de vrije sector of projectmatig worden ontwikkeld.

Ook moet er ruimte zijn voor vernieuwende collectieve ontwikkelingsvormen. “In onze visie worden belangrijke natuurlijke waarden van het gebied versterkt, (de coulissen en de rietovers willen we bijvoorbeeld verbreden), waarbinnen we duurzame woningbouw een plaats willen geven. In samenwerking met de andere initiatiefnemers zou een integraal plan moeten ontstaan, waarin natuurbeheer en -behoud, recreatie en educatie, akkerbouw en wonen elkaar aanvullen en versterken.”

“Uitvoerbaar”

De visie van Toeck is volgens Heins zowel technisch, commercieel als financieel uitvoerbaar. “Toch hoeft dit beeld niet vast te staan. Hoeveel er van welk soort woningen (vrijstaand, twee-onder-een-kap of rijwoningen) moeten worden ontwikkeld, kan verder worden onderzocht.”

De ambitie voor duurzaamheid, circulariteit en natuurinclusiviteit moet wat Heins betreft hoog zijn, maar moet ook op haalbaarheid worden onderzocht. “De risico’s van een bovenwettelijke ambitie moeten we met ‘tûke’ oplossingen beheersbaar maken. Wij gaan graag met een positieve, open blik het gesprek aan met de gemeente en andere initiatiefnemers.”

De gemeente Tytsjerksteradiel start binnenkort met een voor alle partijen/belangstellenden open proces waarin nagedacht wordt over het gebied de Warren en waarin geen zaken/initiatieven worden uitgesloten. Voor deze procedure is alles bij-elkaar ongeveer het kalenderjaar 2021 uitgetrokken.

Tytsjerksteradiel kocht De Warren (circa vijftig hectare) in 2007, net voor de wereldwijde economische crisis. Vanaf 2008 was er ongeveer tien jaar nauwelijks vraag naar nieuwbouw. Het is nu andersom: grote vraag naar woningen en weinig aanbod.