De kapelzaal, waar vele concerten en lezingen zijn gehouden.
De kapelzaal, waar vele concerten en lezingen zijn gehouden. Foto: Ingezonden

Karmelklooster wordt verzorgingshuis

DRACHTEN - Per 15 augustus dit jaar neemt Ietsje Hofstra afscheid van het Karmelklooster in Drachten. Het gebouw is verkocht en wordt een tehuis voor dementerende mensen, die niet meer op zichzelf kunnen passen. Ietsje Hofstra heeft er dan 28 jaar ‘kloosterleven’ op zitten.

Ze hoopt in maart of april opnieuw de expositie ‘Huidhonger’ te kunnen laten zien. Dat was ook de tentoonstelling in het voormalige klooster toen half maart vorig jaar de deuren sloten vanwege het coronavirus. “Toen kenden velen het woord ‘huidhonger’ nog niet. Inmiddels kent iedereen dit woord.”

Als de deuren komend voorjaar weer open mogen, is ook de rest van het klooster te bezichtigen, voordat het wordt verbouwd tot verzorgingstehuis. Er wordt rekening gehouden met het rijksmonumentale karakter van het gebouw. Er komt plek voor 32 kamers van circa 40 tot 45 vierkante meter, plus per acht bewoners één huiskamer-keuken.

Het gebouw wordt niet alleen gerenoveerd, maar moet ook 25 tot 30 jaar duurzaam verder kunnen, verwacht Ietsje Hofstra. Zij kocht het gebouw in 1993 samen met haar man Jan Hofstra (hij overleed zes jaar geleden). Sinds 1993 zijn er vele tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en lezingen geweest. Ook is er steeds aandacht geweest voor het kloosterleven in het gebouw, van de zusters Karmelitessen. Men kon er bovendien (kort) logeren in combinatie met cursussen en dergelijke.