De schets van Alex Nijboer voor De Warren. Het oostelijke deelis voor de paarden. In het midden een 'plasdras' eiland. Er isplek voor wandelaars, ruiters en kanovaarders.
De schets van Alex Nijboer voor De Warren. Het oostelijke deelis voor de paarden. In het midden een 'plasdras' eiland. Er isplek voor wandelaars, ruiters en kanovaarders. Foto: Ingezonden

Paardenman Alex Nijboer: naar De Warren

BURGUM/JISTRUM - Het circa vijftig hectare landbouw- en coulissengebied De Warren ten westen van de Sintrale As bij Burgum is heel geschikt voor paardenman Alex Nijboer uit Jistrum, eigenaar van Horses2Fly. Dit bedrijf gespecialiseerd in het transport van paarden, wereldwijd.

Hij heeft zijn plan ‘Landgoed De Warren’ genoemd en onlangs ingediend bij de gemeente Tytsjerksteradiel. “Wy hawwe ûngefear tweintich hektare nedich foar de hynders en in maneezje. De maneezje soe yn it noardeastlike part fan it gebiet kinne, deun by de Gaestmabuorren en de Langelaan. De hynders kinne yn dat part fan De Warren weidzje.” Het gebied pal westelijk van de Langelaan blijft dan ongeveer zoals het nu is. Meer naar het westen heeft Nijboer een soort ‘plasdras’ eiland in gedachten. Het water daar omheen kan qua peil worden aangepast aan de wensen voor ‘biodiversiteit’. Tussen beide delen in kunnen een pad en een kanovaart komen. Ook aan de west- en noordkant van het ‘eiland’ moet kunnen worden gewandeld. Dat pad kan ook dienen als ruiterpad.

“Dy tritich hektare ûntwikkelje ik graach yn gearwurking mei oaren. It giet der om dat der rûmte komt foar natoer, rekreaasje, in fyts- en fuortgongerspaad en foar in wettermûne, om it wetterpeil behearskje te kinnen.” De gemeente Tytsjerksteradiel wil een groot deel van dit kalenderjaar benutten voor inspraak over de toekomst van De Warren. “Er wordt gestart met een voor alle partijen/belangstellenden open proces, waarin nagedacht wordt over het gebied de Warren en waarin geen zaken/initiatieven worden uitgesloten”, meldt de gemeente.

In de zomer van 2019 besloot een nipte meerderheid van de gemeenteraad dat er geen woningbouw in het gebied moest komen.

De gemeente kocht het gebied in 2007 juist met het plan om er (maximaal 300) woningen te bouwen.