Wethouder Andries Bouwman (CU) (rechts) heeft een verplicht regenwatersysteem in 2018 afgeschaft.
Wethouder Andries Bouwman (CU) (rechts) heeft een verplicht regenwatersysteem in 2018 afgeschaft. Foto: Ingezonden

Regenwatersysteem kost Tytsjerksteradiel mogelijk 1,38 miljoen euro

BURGUM - Het verplichten van een regenwatersysteem in de jaren 2008-2018 bij de koop van een particuliere nieuwe woning, kost de gemeente Tytsjerksteradiel wellicht ongeveer 1,38 miljoen euro.

B. en w. hebben dit berekend op basis van de rechterlijke uitspraak van december 2020. Het oordeel was dat de betreffende verplichting strijdig was met het Bouwbesluit. Het college zou ook in beroep kunnen gaan, maar kiest daar niet voor. De gemeenteraad heeft op 18 februari 2021 hierover (vooreerst) het laatste woord. Vanwege de onduidelijkheid, of de verplichting juridisch wel door de beugel kon, vroeg de gemeente twee gezinnen in Tytsjerksteradiel met zo’n verplicht regenwatersysteem om een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. De uitspraak van de rechtbank is dusdanig duidelijk, dat volgens b. en w. in beroep gaan weinig zin heeft. Vandaar dat wordt voorgesteld de circa 200 betrokken huishoudingen en tien betrokken bedrijven financieel tegemoet te komen: ze krijgen de aanschafkosten en de installatiekosten vergoed, plus de aangetoonde onderhoudskosten.

De regenwatersystemen stonden in de gemeenteraad regelmatig ter discussie. Niet alleen vanwege de discutabele verplichting bij de aankoop van een woning, maar ook omdat er technisch nogal eens wat mis mee ging. Dat leidde voor de eigenaren tot extra kosten en ergernis. In de gemeenteraad is er onlangs door de coalitiepartijen op aangedrongen, met de betrokken huishoudingen in gesprek te gaan, in de hoop dat de investeringen toch nog enig nut kunnen opbrengen.