Een archieffoto van Schouwburg De Lawei.
Een archieffoto van Schouwburg De Lawei. Foto: ingezonden

Vijf Friese theaters werken samen

DRACHTEN - De vijf grote Friese theaters maken zich grote zorgen over de brede gevolgen die de crisis in de culturele en creatieve sector op de samenleving heeft. Verenigd in het Fries Schouwburg Overleg (FSO) is samen met de lokale overheden (provincie en gemeenten) het initiatief genomen om te zorgen dat de cultuurketen blijft functioneren, dat de verbinding met het publiek blijft bestaan en gegarandeerd is voor overmorgen. Kortom de culturele infrastructuur in Friesland te versterken.

Cultuurmakers kunnen niet zonder een podium (in welke vorm dan ook) en podiumkunsten kunnen niet zonder publiek. Hier is een belangrijke rol voor de schouwburgen, maar deze kan niet afzonderlijk gedragen worden. Om die reden is er tussen vijf verschillende Friese theaters het breed gedragen Verbond ontstaan, bestaande uit De Koornbeurs Theater en Film, Stadsschouwburg De Harmonie, Posthuis Theater, Theater Sneek en Schouwburg De Lawei.

Overeenkomstig met de adviezen eerder gegeven door de Raad van Cultuur ziet het Verbond een aantal transitieopgaven om meer wendbaar en meer weerbaar te worden. Hieruit voortvloeiend vraagt het Verbond een aanjaagfonds aan dat ervoor moet zorgen dat theaters vernieuwende concepten kunnen ontwikkelen op het gebied van ruimtelijke ontwerp en productdifferentiatie. Daarnaast moet er volgens het Verbond sprake zijn van een ticketgarantiefonds.

Voor het uitvoeren van de ticketgarantie en het aanjaagfonds is er budget nodig, iets wat op dit moment nog niet is toegezegd. Dit budget zal zowel landelijk als provinciaal moeten worden toegekend.