Een deel van de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen. Op de achtergrond de Langelaan.
Een deel van de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen. Op de achtergrond de Langelaan. Foto: Marchje Andringa

Hoe verder met De Warren bij Burgum?

BURGUM - Zelden heeft een onderwerp zo vaak op de agenda van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel gestaan als (’wat te doen met’) het gebied ‘De Warren’ ten westen van Burgum. De laatste maanden is het een aantal keren verschoven naar de volgende vergadering. Dinsdagavond 26 januari lijkt het onderwerp écht te worden besproken.

Het gebied, nu in gebruik als weide voor de melkveehouderij, is al jaren geleden door de gemeente gekocht ten behoeve van woningbouw. Er is zelfs een plan ontwikkeld voor maar liefst driehonderd woningen. Dit om te kunnen concurreren met nieuwbouw bij Leeuwarden.
Maar medio 2019 besloot de gemeenteraad met een nipte meerderheid dit hele plan naar de prullenmand te verwijzen: géén woningbouw in De Warren! Ook al ging dit ten koste van enkele miljoenen euro’s aan afschrijvingskosten.

In 2020 kwam de initiatiefgroep De Warren Natuurlijk Groen met het voorstel er een soort van collectief landbouw-, natuur- en educatiegebied van te maken.

Het oostelijke deel, het dichtst bij Burgum, zou geschikt moeten worden voor collectieve voedselteelt, het westelijke deel voor ecologische melkveehouderij. Het is aan de gemeenteraad om hier wel of niet in mee te gaan, of eerst een uitgebreide ('brede') inspraakdiscussie op te zetten. Alternatieven zijn namelijk ook genoemd. De nadruk kan liggen op recreatie (er is inmiddels een zeilschool bij en op ‘It djippe gat' naast het Prinses Margrietkanaal), maar ook op energiewinning. Denk dan met name aan het plaatsen van zonnepanelen.

Hoe dan ook zal de gemeente graag enige euro's, en liefst meer, terug willen zien van de aankoop van de grond. Gelet op de vrij bescheiden financiële situatie van Tytsjerksteradiel is nog niet gezegd wat het resultaat wordt van de discussie.