Het nieuwe pad langs de Flappefeart kan inmiddels worden benut.
Het nieuwe pad langs de Flappefeart kan inmiddels worden benut. Foto: Actief Media

Nieuw fiets- en wandelpad bij Burgum

BURGUM/HURDEGARYP - Mede in opdracht van It Fryske Gea is er langs de Flappefeart ten westen van Burgum een nieuw fiets- en wandelpad aangelegd. Het is nog maar net klaar. Sinds kort is het nieuwe pad door de regen zodanig schoongespoeld, dat men er veilig over kan lopen of fietsen.

Het pad loopt deels langs de Flappefeart, haaks op de Gaestmabuorren en de Warren. Ongeveer halverwege naar Hurdegaryp maakt het pad een haakse bocht naar rechts, om uit te komen bij de Langelaan, in de omgeving van 'Om de Dobben'. De korte afstand-wandelaars (hooguit een paar kilometer) hebben er zo een mooi ommetje bijgekregen. Er was al een wandelpad pal oostelijk van de geluidswal die de Sintrale As scheidt van de bebouwde kom van Burgum.

Liefhebbers van wat langere afstanden (vijf tot tien kilometer) krijgen er ook een extra 'rondje' bij. Uitgekomen bij de Langelaan kunnen ze linksaf naar het fietspad langs de Zomerweg en pal zuidelijk van Hurdegaryp weer linksaf richting Suwâldsterdyk. Dat is één van de mooiste weggetjes van Tytsjerksteradiel. Daarna komt u op het Suderein ten zuiden van Tytsjerk. gaat u daar weer linksaf, dan komtu op de driesprong van Suderein, Noorderend en De Warren.

Al dan niet via Suwâld

Daar kunt u weer linksaf, via de Warren en de Gaestmabuorren in oostelijke richting naar Burgum. Maar u kunt op deze driesprong ook rechts af: u loopt of fietst dan naar en door Suwâld. Vlakbij zonnepont Schalkediep (Prinses Margrietkanaal) kunt u linksaf, via de Monnikenweg weer naar Burgum. Een aardige route voor wat lange(re) afstandwandelaars en -fietsers.