Jan Spinder uit Drogeham gooit afvalhout weg. Op de achtergrond legen Fokko en Boukje Luchtenburg uit Augustinusga een aanhangwagen bouwafval.
Jan Spinder uit Drogeham gooit afvalhout weg. Op de achtergrond legen Fokko en Boukje Luchtenburg uit Augustinusga een aanhangwagen bouwafval. Foto: Actief Media

Milieustraat: straks betalen voor bouwafval

BUITENPOST - De kans is groot dat inwoners van Achtkarspelen met ingang van 1 maart moeten betalen voor het inleveren van bouw- en sloopafval op de milieustraat 'Lutkepost' bij Buitenpost. De gemeenteraad besluit 18 februari over de tarieven.

Weekblad Actief nam zaterdagochtend 23 januari 2021 een kijkje. Dat is vaak de drukste ochtend op milieustraten. Er was rond elf uur een wachttijd van ongeveer twintig minuten. Dat vonden Wim Koekoek en Jan Spinder uit Drogeham "wol yn oarder." Zij leverden een flinke aanhangwagen vol bouw- en sloopafval in, na een fikse verbouwing. "De hiele ûnderferdjipping is fernijd. Der is ûnder in nije keuken yn kommen yn it hûs dêr't ik wenje", zei Jan Spinder.

Ook Fokko en Boukje Luchtenburg uit Augustinusga brachten zaterdag een fikse hoeveelheid bouw- en sloopafval. "Dit is fan twa ferbouwingen: by ús thús en by ús soan. Wy hawwe it opgarre", vertelt Fokko Luchtenburg. Alle vier hebben ze er geen probleem mee dat de gemeente tarieven gaat hanteren voor bouw- en sloopafval.
B. en w. stellen de volgende tarieven voor: vijf euro voor een 'volle kofferbak', twaalf euro voor een 'gewone' aanhanger met bouw- en sloopafval en 35 euro voor een zogeheten tandemasser. Het principebesluit over het invoeren van betaling is in november al genomen, toen de gemeenteraad de begroting 2021 vaststelde.

De tarieven gelden alleen voor bouw- en sloopafval (hout, puin, gips, tuinhout/bielzen, dakleer). Dit zijn dure afvalstromen om te verwerken, meldt de gemeente. Ze komen vrij bij bijvoorbeeld een verbouwing. Afval dat in een huishouden regelmatig vrijkomt, zoals tuinafval of oud meubilair, kan nog steeds gratis worden gebracht. Milieustraten in omliggende gemeenten hanteren een vergelijkbare werkwijze.

Er zijn twee aanleidingen voor Achtkarspelen om de tarieven voor bouw- en sloopafval in te voeren. Er moet worden bezuinigd, dan wel er moet meer geld binnen komen om de begroting positief te kunnen sluiten. En de gemeente hoopt op deze manier ook te voorkomen dat er 'afvaltoerisme' ontstaat vanuit omliggende gemeenten naar de milieustraat bij Buitenpost.