Het gemeentehuis van Smallingerland in Drachten.
Het gemeentehuis van Smallingerland in Drachten. Foto: Actief Media

‘Vroegsignalering’ van schulden begint

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland begint vanaf 1 februari 2021 met ‘vroegsignalering’ van schulden van inwoners. Dit gebeurt door samen te werken met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven.

“We gaan in 2021 allereerst huisbezoeken afleggen bij inwoners die drie of meer betalingsachterstanden hebben. Daarna gaan we huisbezoeken afleggen bij inwoners met twee betalingsachterstanden, waarbij er ook een huurachterstand is. Alle overige inwoners zullen worden gebeld, krijgen een mail of sms of krijgen een brief waarin aangegeven wordt waar ze terecht kunnen voor hulp”, schrijven b. en w. aan de gemeenteraad van Smallingerland.

Woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven mogen sinds begin dit jaar betaalachterstanden van klanten doorgeven aan de betreffende gemeenten, die vervolgens contact opnemen met de betreffende inwoners, met de vraag of ze kunnen helpen.

Wet is veranderd

Door wijzigingen in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs) mogen gemeenten sneller informatie ontvangen over achterstanden.