Locatiemanager Astrid Bethlehem (links) met een deel van haar team.
Locatiemanager Astrid Bethlehem (links) met een deel van haar team. Foto: Acitef Media

Wâldhôf in Opeinde denkt innovatief mee met families

OPEINDE - Crematorium Wâldhôf in Opeinde vierde vorig jaar het 15-jarig bestaan. "Zonder festiviteiten voor de buitenwereld vanwege corona", vertelt locatiemanager Astrid Bethlehem. "Graag echter vestigen we wel de aandacht op ons crematorium. We zijn trots op de innovaties die bij Wâldhôf plaatsvinden."

Gastvrijheid is voor Astrid Bethlehem en haar team belangrijk. "We zijn allemaal in dienst van Monuta, de eigenaar van dit crematorium en uitvaartcentrum. We hebben veel vrijheid in onze manier van werken. Dat zie je terug in onze dienstverlening met de Friese mentaliteit, de inrichting van het pand en de naamgeving van onze opbaarkamers en aula's."

Vijf opbaarkamers, twee aula's

Wâldhôf heeft vijf opbaarkamers, waar families vrij in en uit kunnen lopen. Er is een aparte ingang en iedere familie krijgt een eigen sleutel van de kamer waar hun geliefde staat opgebaard. De kamers hebben herkenbare namen zoals 'It Bûtenfjild' en 'Alde Feanen'.

Het crematorium in Opeinde beschikt over een grote aula en een kleine aula. Deze worden de 'Wide Ie' en de 'Smelle Ie' genoemd. De eerste is geschikt voor 160 gasten (nu, door corona, 50) en de tweede voor maximaal 25 gasten (nu, door corona, 15). De bijbehorende familiekamers zijn stijlvol ingericht. "Ook in de aula's en familiekamers vinden voortdurend innovaties plaats", vertelt Astrid Bethlehem. "Toen door coronamaatregelen de stoelen verder uit elkaar moesten staan, hebben we er tafeltjes tussen geplaatst met kaarsjes. Troostrijk."

Moderne technologie en livestream

Begin mei wordt alle audiovisuele apparatuur vervangen. "Wâldhôf heeft nu al alle mogelijke audio- en visuele apparaten in huis, maar het systeem is stukje voor stukje opgebouwd in de loop der jaren. Over enkele weken wordt alles in één keer vervangen, en is de apparatuur perfect op elkaar afgestemd. Ook is het dan bijvoorbeeld mogelijk dat een familie een programma met muziek en filmpjes thuis programmeert. Er is nu de mogelijkheid voor een livestream-verbinding in de Wide Ie, maar vanaf mei kunnen we in de Smelle Ie ook livestream aanbieden. We krijgen bovendien zeer hoogwaardige HD-camera's."

Ruimte voor speciale wensen

Speciale wensen kunnen vaak worden ingewilligd bij De Wâldhôf. "Naast goede apparatuur voor beeld en geluid, beschikken we over een database met duizenden muzieknummers. We hebben bijvoorbeeld ook allerlei in huis voor de aankleding van een christelijke of katholieke afscheidsceremonie, en muziek voor Jehova-getuigen."

Map ''Ik regel het zelf'

Nieuw is de map 'Ik regel het zelf', voor families die de uitvaart willen organiseren zonder een uitvaartondernemer. Daarin staat precies welke eisen en regels de overheid stelt aan een crematie en wordt antwoord gegeven op de meest uiteenlopende vragen die families zouden kunnen hebben.
Nabestaanden kunnen kiezen voor een complete afscheidsdienst met een uitgebreide koffietafel geserveerd in de familiekamer, maar ook voor een zogenaamde stille crematie. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekozen als na een afscheidsdienst in een kerk of op een persoonlijke locatie, de kist alleen maar bij het crematorium wordt gebracht voor de verbranding. "Bij sommige crematoria wordt dat een technische crematie genoemd. Dat vind ik zo'n nare term", zegt Astrid Bethlehem. "Vandaar dat wij het een 'stille crematie' noemen."

Overledene en nabestaanden staan centraal

"Een 'luxe stille crematie' is ook een optie. Dan sluit een klein groepje mensen de ceremonie af in bijvoorbeeld de Smelle Ie. Sommige families willen de kist tot de ovenruimte begeleiden en soms aanwezig zijn bij het invoeren van de kist. Dat kan bij ons allemaal. De Wide Ie en de Smelle Ie beschikken beide over een eigen familiekamer die wel of niet gereserveerd kan worden."

"Onze medewerkers hospitality zorgen er voor dat de ontvangst tiptop in orde is. Sfeer vinden we belangrijk. We hebben bijvoorbeeld in het hele gebouw foto's hangen van oud-Drachten en omgeving. Veel mensen vinden dat mooi. Het geeft gesprekstof en soms aanleiding om herinneringen op te halen."

De as stijlvol overgedragen

Ook het ophalen van de as, vier weken na de crematie, gebeurt met persoonlijke aandacht. "We hebben daarvoor een aparte ruimte waar de urn stijlvol wordt overhandigd."
Crematorium Wâldhôf | Rydwei 3 Opeinde | 0512 - 366360 | waldhof@monuta.nl | www.monuta.nl/vestiging/crematorium-waldhof