't Suyderhuys in Surhuisterveen, waar recentelijk de 'Britse' variant van het coronavirus opdook.
't Suyderhuys in Surhuisterveen, waar recentelijk de 'Britse' variant van het coronavirus opdook. Foto: KwadrantGroep

Corona Suyderhuys: 112 besmettingen
in totaal, zes patiënten overleden

SURHUISTERVEEN – Het coronavirus (de ‘klassieke’, dan wel de ‘Britse’ variant) is tot 18 januari 2021 in totaal bij 49 bewoners en 63 medewerkers van woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen aangetroffen. Zes bewoners zijn aan het virus overleden.

De meest recente testen wezen uit dat van de ruim vierhonderd bewoners en medewerkers zestien positief bleken te zijn. De GGD Fryslân gaat er vanuit dat het hier allemaal patiënten betreft die de zogeheten Britse variant hebben gekregen. Die is wellicht veel besmettelijker is dan de ‘eerste’ variant. GGD Fryslân doet geen vervolgonderzoek bij deze patiënten, want het ziektebeeld en de behandeling zijn hetzelfde als bij het al bekendere coronavirus.

Wel onderzoekt GGD Fryslân waar de Britse variant nog meer kan zijn in de provincie. Dit om zo de verdere verspreiding op het spoor te komen en in te dammen. Hiervoor laat de GGD deze week dertig monsters van positieve tests uit zorginstellingen onderzoeken en zestig monsters uit alle delen van de provincie. De GGD Fryslân roept nogmaals op de huidige maatregelen na te leven: houd afstand, blijf thuis bij klachten, laat je testen en werk zoveel mogelijk thuis.

"We staan voor een grote uitdaging, maar krijgen hulp van collega-instellingen. We zien een enorme drive bij de medewerkers van KwadrantGroep en bij de collega's, elkaar te helpen”, zegt Jan Maarten Nuijens, voorzitter Raad van Bestuur van KwadrantGroep. 't Suyderhuys is één van de zorginstellingen die vallen onder de KwadrantGroep.