Binnenkort wordt geoefend met echte bommen.
Binnenkort wordt geoefend met echte bommen. Foto: Ingezonden

Jachtvliegtuigen oefenen met bommen

LEEUWARDEN - Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht oefenen in week 4 en 5 op de Vliehors Range op Vlieland in het afwerpen van bommen met explosieve lading. Het gaat om het type MK84 (500 ponders). Op 27 en 28 januari 2021 wordt er tussen 10.00 en 15.30 uur geoefend en van 1 tot en met 4 februari tussen 08.30 uur en 15.30 uur. Vliegers trainen dagelijks om hun vaardigheden . Het afwerpen van bommen is één van deze vaardigheden.

Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en tijdens oefeningen voorzien van rode vlaggen.

Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder.