Sam Mebius uit Drachten wil zoveel mogelijk geld genereren zodat de oorzaak van diabetes bekend wordt en genezing mogelijk.
Sam Mebius uit Drachten wil zoveel mogelijk geld genereren zodat de oorzaak van diabetes bekend wordt en genezing mogelijk. Foto: Jilmer Postma

Sam Mebius uit Drachten fietst naar Den Bosch

DRACHTEN - Sam Mebius uit Drachten heeft suikerziekte. Dat ontdekte hij op 20 februari 2020. Sindsdien stelt hij alles wat in zijn vermogen ligt in het werk om geld op te halen voor het diabetesfonds dat onderzoek naar diabetes financiert. "Het is toch vreemd dat diabetes nog altijd een ongeneeslijke ziekte is en de oorzaak onbekend?", zegt de 19-jarige Fries. Over een paar weken, op de dag dat hij precies een jaar ziek is, maakt hij een 200 kilometer lange sponsorfietstocht. Doel is zoveel mogelijk geld te genereren. De teller staat nu al boven de 14.000 euro.

Natuurlijk begon hij direct internet af te struinen nadat hij de diagnose kreeg, 'diabetes type 1'. "Je bent een gezonde jongen en van de ene op de andere dag blijk je een ziekte te hebben die je de rest van je leven bij je draagt. Je alvleesklier functioneert niet meer. Overal las ik over complicaties die kunnen optreden, vooral ook bij het ouder worden. Daar werd ik niet vrolijk van."

Zijn wereld stond op de kop. Onbezorgd eten wat je lekker vindt, was er niet meer bij. Met behulp van een diëtist en psycholoog creëerde hij voor zichzelf een totaal ander leven. Bloedprikken, insuline spuiten en koolhydraten tellen vormden de basis. Gelukkig heeft hij middels een nieuwe balans gevonden, en kan hij alles wel weer doen wat hij zou willen, als hij zijn bloedsuikerspiegel maar constant houdt.

"De oorzaak is onbekend", merkte Sam als snel. "Soms is het genetisch bepaald, maar ik heb zelf niemand in mijn familie die het heeft. In het ziekenhuis vertelden ze dat er ook vermoedens zijn dat het de nasleep kan zijn van een simpele griep."
Diabetes komt zoveel voor en zet zoveel levens op zijn kop dat Sam vindt dat er veel meer onderzoek naar deze ziekte moet komen, zowel naar type 1 als type 2, de vorm van suikerziekte die op oudere leeftijd ontstaat.

Hij besloot een doneeractie te organiseren en maakte een Instagram-account waar hij blogs schrijft over deze ziekte. "Dat laatste doen veel meer Instagrammers. Ik ontdekte dat veel diabetes-patiënten hun vragen en ervaringen delen via dit social media-kanaal. Ik heb er veel aan en wil nu met mijn eigen account ook anderen steunen. Daarnaast wil ik veel geld ophalen voor onderzoek." Sam heeft inmiddels een dagtaak aan het generen van publiciteit hiervoor. "Ik richt me op heel Nederland want wil zoveel mogelijk donateurs bereiken."

De uitdaging die hij voor zijn doneeractie aangaat, is het fietsen van 200 kilometer. "Ik wil naar Den Bosch en daarom vertrek ik uit Heerenveen. Dat ligt precies 200 kilometer van Den Bosch."

Dat hij naar Den Bosch wil fietsen komt door een tip van zijn diëtist. "Na mijn diagnose had ik een verjaardag van mijn vriendin. In een taartje zaten te veel suikers en daarom overlegde ik wat ik wel kon hebben. Dat was een Bossche bol. Sinds dat moment ben ik verliefd op de Bossche bol. Op 20 februari fiets ik dus letterlijk naar mijn grote liefde: de Bossche bol!"

Wilt u Sam of het diabetes-onderzoek financieel steunen? Kijk op de actiepagina: www.diabeatit.nl/evenement/samen-met-sam. Zijn Instagram-account is te vinden op www.instagram.com/diabetesmetsam.