Nieuwe namen voor nieuwe treinen

HEERENVEEN / LEEUWARDEN / GRONINGEN - Voor de achttien nieuwe treinen van Arriva die dit jaar in Groningen en Fryslân zullen gaan rijden, zijn even zoveel nieuwe namen bedacht en gekozen. Een jury én tienduizend stemmers maakten een keuze uit drieduizend inzendingen, die allemaal verwezen naar een gebied of plaats of evenement in één van de beide provincies.

Dit zijn de 18 namen van de nieuwe WINK-treinen: Het Wad, d'Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hongerige Wolf, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Reaklif, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte en Snitser Mar.

Ruim 3.000 inzendingen

Er werd meteen vanaf de start op 6 november enthousiast op de namenwedstrijd gereageerd, meldt Arriva. "Met ruim 3.000 inzendingen en 10.000 stemmen was dit de meest succesvolste zoektocht van Arriva naar nieuwe treinnamen." Anne Hettinga, juryvoorzitter en voorzitter raad van bestuur van Arriva, is tevreden: "Het is mooi om te zien dat zo’n wedstrijd mensen en bestemmingen met elkaar verbindt. Zo werd er bijvoorbeeld massaal gelobbyd om bepaalde favoriete bestemmingen op de trein te krijgen. Zelf ben ik blij dat een van onze iconische Friese meren, de Snitser Mar, op een trein komt te staan."

Joop Mulder was jurylid

Ook oprichter van Oerol Joop Mulder was jurylid. Afgelopen weekeinde is hij plotseling (vermoedelijk door een hartstilstand) overleden. Hij was blij met de naam Zwarte Haan, op de Friese Waddenkust, waar Mulder via Sense of Place zich sterk voor maakte.

Een ander jurylid, gedeputeerde Avine Fokkens van Fryslân, is blij dat ook de Alvestêdetocht gekozen is. "De Alvestêdetocht is een icoon, in en buiten Fryslân. Die mag niet ontbreken in de rij van namen."

Collega-jurylid Nynke de Jong is enthousiast over De Slachte. "Het is een mooie route die Friesland bij elkaar brengt. Vooral tijdens de marathon is het een samensmelting van sportieve activiteiten en veel cultuur." Evert van Dijk vindt vooral het beeld van de Hangende Keukens treffend. Ben Woldring is trots dat het onontdekte Westerwolde op de trein komt te staan. "Het zou een Nationaal Park kunnen zijn."

Namen en bestemmingen aan buiten- en binnenkant trein

Vanaf het voorjaar stromen de WINK-treinen de dienstregeling in. Daarna worden de treinen één voor één met hun naam gepresenteerd. De bestemmingen kom je straks op verschillende plekken tegen. Natuurlijk aan de buitenkant van de trein, maar ook wordt de bestemming gevisualiseerd aan de binnenkant. Daarnaast maakt Arriva inspirerende verhalen over de bestemmingen en plaatst deze onder andere op haar platform Treinvolverhalen.nl.

Concessie voor vijftien jaar

Arriva is op 13 december 2020 gestart met de nieuwe treinconcessie op de noordelijke lijnen. Deze heeft Arriva opnieuw voor vijftien jaar gegund gekregen door de provincie Groningen (ook als opdrachtgever van Niedersachsen) en de provincie Fryslân. Arriva blijft deze treinlijnen tot en met 2035 verzorgen.