FNP: "Gjin stek tsjin wolven"

LEEUWARDEN - Het idee om een 150 kilometer lang 'wolvenhek' te plaatsen op de grens van Fryslân met de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel getuigt volgens de FNP-statenfractie van weinig realiteitszin. Het idee komt van enkele Friese boeren die zich verenigden in de Stichting Wolvenhek.

De FNP-fractie roept de initiatiefnemers op tot "realiteitszin". Fractievoorzitter Sijbe Knol: "In stek fan 150 kilometer dwars troch it lânskip, dêr't noch gjin hert trochhine kin, makket fan ús moaie en natoerrrike provinsje in bistetún!"

De FNP doet een appèl op Provinciale en Gedeputeerde Staten om op geen enkele manier medewerking te verlenen aan het initiatief. Knol wijst op Europese regelgeving: "Der is nul kâns om dit útfierd te krijen. In stek om dêrmei it ekosysteem te fersteuren giet alle sin foar de werklikheid te boppe. Ek sil hjirmei de polarisaasje fersterke wurde. En dit plan sil in echt wurkbere oplossing allinne mar yn de wei stean."

De initiatiefnemers zeggen behalve dit hek maar één alternatief te zien: "Alle fee nei binnen ta. Mar wolle wy dat yn Fryslân?" Bovendien verwacht mede-initiatiefnemer Jehan Bouma uit Aldeboarn dat een meerderheid van Provinciale Staten van Fryslân het plan steunt. Het moet een hek worden van 150 kilometer lang en 1,70 meter hoog. Kosten: 1,5 tot 2 miljoen euro, te financieren door crowdfunding. Van de landeigenaren is toestemming nodig om het hek te plaatsen.