Zeven nieuwe leden voor het P10
netwerk van plattelandsgemeenten

BEETSTERZWAAG - Het nieuwe jaar starten de P10-gemeenten met de toetreding van zeven nieuwe leden. Dat sterkt het netwerk van plattelandsgemeenten. De P10 verwelkomt deze gemeenten om samen de stem van het platteland te laten horen en daarvoor ook hun kennis en ervaring te benutten. Met de toetreding van de gemeenten Leudal, Noardeast-Fryslân, Weststellingwerf, Dinkelland en Tubbergen, West-Betuwe en De Wolden telt het netwerk nu 29 leden (gemeenten).

In 2008 begon het netwerk met tien gemeenten. Sindsdien is de P10 sterk gegroeid, zowel qua ledenaantal als inhoudelijk. De P10 laat de stem van het platteland horen bij onderwerpen als gemeentefinanciën, energietransitie, klimaatverandering, stikstof, onderwijs, leefbaarheid en zorg. "Want op al deze grote opgaven kan het platteland een cruciale rol vervullen. Plattelandsgemeenten zijn krachtig, prachtig en nodig. Dat zijn niet alleen mooie woorden. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat onze inwoners een sterk organiserend vermogen hebben en dat de dorpen heel goed in staat zijn om grote projecten aan te pakken voor de verduurzaming van ons land", aldus P10-voorzitter Ellen van Selm.

Vanuit die wetenschap deed Van Selm de oproep om samen met het Rijk een Agenda Platteland op te stellen. In maart 2021 presenteert de P10 haar Agenda Platteland. Eind vorig jaar verschenen de eerste edities van de Krant van het Platteland, over nut en noodzaak van deze agenda.