Afbeelding
Foto: Ingezonden

Doarpstsjerke Rottefalle benoemd tot vaste trouwlocatie

ROTTEVALLE - Het College van B&W heeft in de vergadering van 8 december jongstleden besloten om het kerkje in Rottevalle – in beheer van de Stichting Alde Fryske Tsjerken – te benoemen tot vaste trouwlocatie van de gemeente Smallingerland.

De Doarpstsjerke Rottefalle is in 2011 overgenomen door de Stichting Fryske Alde Tsjerken en is niet (meer) gelieerd aan een kerkelijke gezindte maar wordt beheerd door een plaatselijke commissie. Deze commissie organiseert onder andere muzikale en culturele voorstellingen. Daarnaast is het mogelijk de kerk te huren voor een familiefeest, een huwelijksplechtigheid of een uitvaart.

Nadat vorig jaar januari een eerste aanvraag voor een burgerlijk huwelijk in de Doarpstsjerke Rottefalle werd goedgekeurd, volgden er meer. Voorzitter Jellie Ewoldt van de plaatselijke commissie: "Onze Doarpstsjerke leent zich uitstekend voor een huwelijksplechtigheid door de intieme, ongedwongen sfeer en een prachtige akoestiek."

Zowel burgerlijk als kerkelijk
huwelijk mogelijk in dezelfde kerk

Het afgelopen jaar moest ieder bruidspaar apart toestemming vragen om in de Doarpstsjerke voor de wet te trouwen. "En dat hoeft nu niet meer, dat scheelt het aanstaande bruidspaar een hoop geregel en ook nog eens extra geld", laat Jellie verheugd weten. "En als een bruidspaar dat wenst, kan het ook kiezen om zowel het burgerlijk huwelijk als het kerkelijk huwelijk bij ons te plannen. Bezoekers hoeven dan niet extra te reizen."

De plaatselijke commissie hoopt dat met deze benoeming veel bruidsparen de weg naar de Doarpstsjerke weten te vinden. Ook voor een bruiloftsfeest zijn in Rottevalle voldoende mogelijkheden: restaurant De Herberg van Smallingerland ligt op loopafstand en ook het prachtig gelegen Paviljoen De Leyen is niet ver.

"En in de zomer is het misschien wel mogelijk om de bruiloftsgasten met het skûtsje De Rot over De Lits naar het paviljoen te vervoeren." Aan het enthousiasme van de plaatselijke commissie zal het zeker niet liggen.