Ingezonden Brief: "Je ziet het niet,
de gevolgen van hout stoken"

BEETSTERZWAAG - "Je ziet het niet, maar het is er wel… dit stond eind vorig jaar met grote letters boven een column over hout stoken." De heer F. Stoker uit Beetsterzwaag reageert met een ingezonden brief op een stopper-advertentie die 30 december in Weekblad Actief stond, op pagina 22. Hij vindt dat men nog een stap verder moet gaan om de gevolgen van hout stoken op de gezondheid te voorkomen.

"Geen auteur, dus ga ik er gemakshalve maar van uit dat dit artikel afkomstig is van Milieucentraal omdat er een grote infographic van hen bij staat. Maar zeker weten doe ik het dus niet. Eerlijk gezegd was mijn eerste ingeving dat dit weer een verkapte reclame van de houtkachelbranche was. Een 'model' dat, in de camera kijkend, zijn gezellige kacheltje aan het vullen was. Maar nee, mijn argwaan was onterecht. Het was Rob Groen, Beleidsadviseur Energietransitie, geïnspireerd op thema’s zoals duurzaamheid, natuur en milieu. Hij zegt: 'Houtstoken is gewoon CO2 de lucht in helpen; dat is niet oké'. Waarom doe je het dan, vraag ik mij af. Maar…hij stookt bewust.

Oké, bestaat er dan ook zoiets als onbewust stoken? Bijvoorbeeld per ongeluk de hondenmand vullen met hout en die aansteken? Of is hij 'bewust' bezig de luchtkwaliteit om zeep te helpen? O nee, weer een verkeerde gedachte. Hij heeft immers voor € 500 aan zijn kachel laten sleutelen.

Helaas wordt niet vermeld welke maatregelen hij heeft genomen. Maar uit een ervaringsverhaal van hem gepubliceerd bij Omgevingsweb heb ik kunnen achterhalen dat hij een fijnstoffilter heeft laten plaatsen. Dát had Milieucentraal er wel even bij moeten vermelden, want zo’n filter kan wel 90 tot 95 % fijnstof afvangen en daar heeft de lezer iets aan!
Dan komt Milieucentraal ook nog met 'stooktips'! Waar heb ik die vaker gezien? Juist ja, bij het RIVM en bij de Stookwijzer. En waar draait het allemaal om? Het verminderen of beperken van schadelijke uitstoot. In aanmerking nemend dat er al ruim 1,3 miljoen houtkachels in Nederland zijn zal een beperking niet leiden tot gezondere lucht. Het is algemeen bekend dat rook inademen niet gezond is, ook niet een klein beetje. De directeur van het Longfond was er duidelijk over: een beetje stoken is gewoon stoken.

Blijkbaar heeft iedere stoker een excuus om door te gaan met het vervuilen van één van onze levensbehoeften: gezonde lucht. Die excuses zijn: ik gebruik schoon hout, mijn kachel stoot alleen maar waterdamp uit, ik kijk naar de Stookwijzer, ik stook alleen in het weekend, ik stook niet bij mist, de houtkachel stond al in het huis toen we die kochten, onze warmtepomp werkt niet goed, waar moet ik met al mijn snoeihout heen, het is goedkoop omdat ik zoveel bomen heb. En het ergste is: 'het is zo gezellig'. Ja, net zo gezellig als in de wachtkamer bij de oncoloog?

Ook een veelgehoorde opmerking is dat het zo lekker ruikt. Als je weet dat die stank die je zo lekker vindt ruiken vele kankerverwekkende stoffen bevat dan ga je misschien wel anders denken als je weer houtrook ruikt.

Wil je meer weten over de kwalijke gevolgen voor onze gezondheid door hout stoken raadpleeg dan de volgende sites: www.luchtfonds.nl, www.houtrookvrij.nl en de websites van Kenniscentrum Houtrookoverlast en de RIVM. En bij hinder vooral blijven klagen bij de Stookwijzer, bij het Stookalert, bij de Gemeente en de GGD."

F. Stoker (Beetsterzwaag)