De kinderen die de aangekochte dieren begroeten na aankomst op de schoolboerderij.
De kinderen die de aangekochte dieren begroeten na aankomst op de schoolboerderij. Foto: Ingezonden

Saldo WOT naar Blessed Generation

TYTSJERKSTERADIEL - Jarenlang waren de inwoners van de gemeente Tytsjerksteradiel sterk betrokken bij het begeleiden van buitenlandse studenten die praktische veeteeltkennis opdeden aan de Praktijkschool in Oentsjerk.

Er werd geld ingezameld door kerken en particulieren voor de financiering van een beurs voor één of meer studenten uit een ontwikkelingsland. Deze activiteiten werden georganiseerd door de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Tytsjerksteradiel (WOT). De gemeente Tytsjerksteradiel ondersteunde met een jaarlijkse subsidie. Toen de Praktijkschool in Oentsjerk sloot door bezuinigingen kwam er een einde aan de populaire praktische cursussen voor jongeren uit ontwikkelingslanden. Daarmee verdween de voornaamste bestaansreden van de WOT en het bestuur besloot deze op te heffen. Het resterende financiële saldo wordt gedoneerd aan een project in het verlengde van de vroegere doelstellingen: Blessed Generation in Kenia.

Ruim 700 kinderen, zonder hulp kansloos, worden geholpen met onderdak, dagelijkse zorg en scholing. De organisatie staat onder leiding van Ria Fennema (uit Hurdegaryp) en haar man Fester. Voedzame melk is een essentieel component van het menu voor deze kinderen. Een deel van die melk moet op de schoolboerderij worden geproduceerd. Daarbij krijgen de scholieren meteen praktische scholing in voeding en verzorging van de koeien.