Een laagvliegend jachtvliegtuig vanaf Vliegbasis Leeuwarden.
Een laagvliegend jachtvliegtuig vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Foto: Actief Media

Jachtvliegtuigen tot half maart ook 's avonds

LEEUWARDEN / MARNEWAARD - Vanaf maandag 11 januari 2021 gaan jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht (ook) weer in de avonduren vliegen. De laatste vliegavond is op 18 maart 2021.

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar Defensie vindt het ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

De jachtvliegtuigen vliegen in een aantal weken zowel overdag als ’s avonds, van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Dit geldt voor de volgende data: maandag 11 januari tot en met donderdag 14 januari; maandag 18 januari tot en met donderdag 21 januari; maandag 8 februari tot en met donderdag 11 februari; maandag 15 februari tot en met donderdag 18 februari; maandag 8 maart tot en met donderdag 11 maart; maandag 15 maart tot en met donderdag 18 maart. Op de vrijdagen vliegen ze alleen overdag.

Naast de reguliere trainingen zijn er aan het begin van het jaar ook oefeningen gepland. Zo wordt op 12, 13 en 14 januari samen met de Koninklijke Landmacht geoefend nabij de Marnewaard en de oefenrange op Vlieland. Deze training is nodig om de doelaanwijzers op de grond, de zogenaamde Forward Air Controllers (FAC), op het vereiste niveau te houden.

Trainen in de avond acht Defensie nodig omdat vliegtuigen en helikopters vaak worden ingezet bij duisternis. Om te kunnen vliegen in het donker heeft de vlieger speciale sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten night vision goggles (NVG). Door deze NVG's ziet de vlieger alles in groentinten. Het zicht is ook beperkt, alsof de vlieger door twee kokers kijkt. Om dat te kunnen trainen moet het volledig donker zijn.