VPNGids: 'Cybercrime' blijft stijgen

BURGUM / NIJMEGEN - Het aantal misdrijven met behulp van internet of sociale media blijft stijgen, ook in Fryslân. In diverse gemeenten was afgelopen herfst het aantal meldingen van 'cybercrime' hoger dan het aantal 'gewone' inbraken. Dit meldt VPNGids.nl op basis van politiegegevens.

In Fryslân nam cybercriminaliteit van september tot en met november toe met 15,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tijdens de tweede coronagolf registreerde de Friese politie (tot nu toe) 95 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In 2019 ging het in dezelfde periode nog om 82 meldingen. Het komt neer op een stijging van vijf meldingen per tienduizend inwoners.
Op gemeentelijk niveau zijn de verschillen groter. Smallingerland scoorde van september tot en met november gunstig met 2,0 meldingen per 10.000 inwoners. Noardeast-Fryslân had 5,1 meldingen, Leeuwarden 6,1. In Achtkarspelen kwamen 3,6, in Dantumadiel 4,8, in Tytsjerksteradiel 4,7 en in Opsterland 4,0 meldingen per 10.000 inwoners. Binnen Fryslân 'scoorden' Weststellingwerf en Terschelling het hoogst: 9,7 en 8,1 meldingen per 10.000 inwoners. Schiermonnikoog en Vlieland hadden nul meldingen in 2020.

VPNGids veronderstelt dat de toename (mede) het gevolg is van het meer thuis werken. Het aantal 'gewone' inbraken nam fors af in vergelijking met 2019, het aantal 'cybercrime'-meldingen verdubbelde bijna. In sommige gemeenten was afgelopen jaar het aantal internet-misdrijven hoger dan het aantal 'gewone' inbraken.