Jongeren rapen afval onder de fietsbrug in Noardburgum.
Jongeren rapen afval onder de fietsbrug in Noardburgum. Foto: Ingezonden

Zwerfvuil zoeken: Helemaal Groen

NOARDBURGUM - "Sinds een jaar wonen wij hier in Noardburgum in de prachtige Fryske Wâlden. Omzoomd met boomwallen en verwend met mooie doorkijkjes, ruim opgezet, waardoor mens en natuur goed kunnen samenleven. De mensen zijn hier zo vriendelijk dat we ons hier meteen thuis voelen."

Rudi van der Duim uit Noardburgum wil graag de aandacht te vestigen op een zinvolle app. "In verband met de corona heeft de buurtvereniging geen buurtactiviteiten, behalve dan dat ze een aantal keren per jaar bij het ochtendgloren straten afstruinen naar zwerfvuil", vertelt hij. "Mijn vrouw en ik hebben ons meteen opgegeven om daarbij te helpen. Een mooi moment om medebuurtgenoten beter te leren kennen. De buurtvereniging krijgt er bovendien een vergoeding voor, ook al is het onze eigen leefruimte die we schoonhouden."

Van der Duim is blij met de ontdekking van de Helemaalgroen-app. Deze app registreert de route die je hebt gevolgd om zwerfvuil te ruimen. De geschoonde route wordt in groen aangegeven op een topografische kaart. Na 30 dagen verkleurt hij langzaam naar bruin. "De app zorgt er dus voor dat iedereen kan zien waar al gezocht is, maar ook hoelang dat al geleden is. Het idee van de bedenker is dus om heel Nederland groen te kleuren, dus vrij te maken van zwerfvuil." De app stimuleert mensen naar buiten te gaan en (met en/of voor hun kinderen) de wereld een stukje groener te maken. www.helemaalgroen.nl