Dokkumer Annelies van der Meer en presentator Joris Linssen begroeten elkaar hartelijk terwijl de crew de set gereed maakt voor de opnames van Joris' Kerstboom.
Dokkumer Annelies van der Meer en presentator Joris Linssen begroeten elkaar hartelijk terwijl de crew de set gereed maakt voor de opnames van Joris' Kerstboom. Foto: Actief Media

Joris' Kerstboom dankzij Zensa Moda in Dokkum

DOKKUM - Presentator Joris Linssen en zijn crew kwamen maandag opnames maken in Dokkum voor de nieuwe uitzendingen van Joris' Kerstboom. Drie interviews leverden drie indrukwekkende Friese verhalen op. "Ik weet wel zeker dat één of meerdere van deze items in de uitzending terecht gaan komen", zegt Annelies van der Meer, eigenaar van kledingzaak Zensa Moda op de Diepswal en de initiatiefnemer die het KRO-programma naar Dokkum haalde.

De uitzendingen zijn van 21 december tot en met eerste kerstdag, steeds om 21.15 uur op NPO 2. Het productieteam was voor de vierde maal in het sfeervolle Dokkum. "Andere jaren kwamen ze tijdens de kerstmarkt, maar omdat die dit jaar niet door kon gaan, hebben we extra feestverlichting aangebracht op het Grootdiep", vertelt Annelies. Het Kleindiep, aan de andere kant van het Zijl, is al jaren voorzien van feestverlichting op kades en bruggen. "Dat geeft een fantastisch aanzien aan de stad. Prachtig dat het Grootdiep, en de mooie historische zeilschepen die hier liggen, nu ook verlicht zijn."
De filmmakers startten de opnames met het maken van dronebeelden boven Dokkum. Ze eindigden met opnames van twee acts die Annelies voor ze had geregeld. Een optreden van een groep engelen zorgde voor extra sfeerbeelden. Ook het optreden van een koortje bestaande uit juf Eva, Jelle B. en drie leerlingen, viel bij Joris in goede aarde. "Daarvan zullen ze ook wel iets gaan gebruiken in de montage", denkt Annelies.

De sfeer op straat was dit jaar anders dan anders, omdat het publiek niet op de hoogte was gebracht van de komst van Joris' Kerstboom. "Vanwege corona", zegt Annelies. Ze verwacht dat dit niet terug te zien is in de uitzendingen. "Tussen de kerstbomen en het rode VW-busje van Joris heerste een intieme sfeer."

Tot 19.00 uur reden wel auto's af en aan over het Zijl. "Veel mensen wilden nog snel even boodschappen doen. Toen de persconferentie begon werd het rustig. Dat was de dag er na ook zo. Niet essentiële winkels bleven gesloten. "De versiering blijft hangen tot 31 december. Toch iets feestelijks in de stad."