Ruurd Wiersma beschilderde alles wat los en vast zat.
Ruurd Wiersma beschilderde alles wat los en vast zat. Foto: Actief Media

Ruurd Wiersmahûs "komt de crisis door!"

BURDAARD - Het is deze maand veertig jaar geleden dat de Burdaarder kunstschilder Ruurd Wiersma overleed. Het bestuur van het Ruurd Wiersmahûs in Burdaard had er graag (extra) aandacht aan willen besteden, maar als gevolg van het coronavirus is het museum sinds eind augustus gesloten. Niettemin is het bestuur in de meest recente nieuwsbrief optimistisch: "Ons museum komt deze crisis door!"

Het aantal (betalende) bezoekers was in 2020 beperkt: 243, tussen januari en 23 augustus. In 2019 ging het in dezelfde periode om 888 bezoekers. In maart moest het museum dicht, in de zomer was het weer - beperkt - open, met een maximum van vier personen tegelijk. Die moesten éénrichtingverkeer aanhouden.
Vanwege het coronavirus schafte het museumbestuur een pinapparaat aan, "maar niet iedereen wil pinnen", constateert het bestuur in de meest recente nieuwsbrief. Het museum ontving dus minder geld van bezoekers dan gebruikelijk, maar nog wel ruim 1.300 euro aan giften. "Zo kon het museum een aantal vaste lasten blijven doorbetalen."

De nieuwe penningmeester, Sjerp Tolsma uit Aldtsjerk, heeft de financiën van het museum doorgelicht en "ook op de kleintjes gelet". Hij heeft een gunstiger energiecontract weten af te sluiten. "Deze transactie heeft meteen een welkomstpremie opgeleverd", schrijft het bestuur. Dat bestuur bestaat nu behalve voorzitter Reimer van Tuinen uit: Meta Woudstra-Otter (secretaris), de genoemde penningmeester Sjerp Tolsma en algemeen bestuurslid Oege Hiddema uit Feanwâlden.