Als een zeehond geen hulp nodig heeft, kun je het dier beter laten liggen.
Als een zeehond geen hulp nodig heeft, kun je het dier beter laten liggen. Foto: Ecomare

Jonge zeehond op het strand

WADDENKUST - Het geboorteseizoen van de grijze zeehonden komt er weer aan. Althans, in de Waddenzee, want bij Engeland liggen al honderden pups langs de rotskusten. Om onnodig dierenleed te voorkomen is het belangrijk dat iedereen weet wat te doen als men een pup tegen komt. De zeehondencentra en -wachters zetten het nog even op een rijtje.

Er ligt een jonge zeehond aan de kust. Wat doe je? Je blijft op verrekijkerafstand van de zeehond en houdt honden aan de lijn en ver van het dier. Als je je zorgen maakt over het welzijn van de pup, bel je naar 144 of het Zeehondencentrum: 0595-526526.

Niet elke jonge zeehond heeft hulp nodig. Daarom beoordelen de zeehondenwachters eerst de situatie of opvang wellicht nodig is. Ze kijken onder andere naar de toestand van het dier, naar de waarschijnlijkheid dat de moeder er nog voor zorgt en naar de plek waar hij ligt. Als ze inschatten dat de moeder terug zal komen om de pup te zogen of, als de zoogtijd voorbij is, dat de zeehond voor zichzelf kan zorgen, dan laten ze hem liggen. Ze komen wel regelmatig controleren hoe het met het dier gaat. De zeehond wordt dan met een kleur gemarkeerd, zodat bekend is dat het dier gezien is en onder observatie wordt gehouden. Wanneer opvang nodig lijkt te zijn, dan neemt de zeehondenwachter contact op met het opvangcentrum in de regio. De dierenarts of andere expert van het opvangcentrum neemt uiteindelijk de beslissing of opvang nodig is. Als het dier geen hulp nodig heeft, is het veel beter hem te laten liggen.