De Waadwente: juist ook wanneer u zorg nodig heeft om terug naar huis te keren

DOKKUM - De Waadwente is al sinds jaar en dag hét verpleeghuis van Dokkum en omstreken. Maar wie denkt dat een verpleeghuis alleen is om in te wonen heeft het mis.

“Moderne verpleeghuizen als De Waadwente zijn juist ook bedoeld om er voor te zorgen dat mensen goed thuis kunnen blijven wonen”, zegt Karine van der Kraan, programmamanager Kortdurende Zorg en Behandeling bij ZuidOostZorg. “Wanneer iemand moet revalideren, bijvoorbeeld na een opname in het ziekenhuis, of wanneer het thuis tijdelijk even niet meer gaat, kan het verpleeghuis heel goed ondersteunen. We kijken dan wat we aan zorg en behandeling kunnen bieden om er voor te zorgen dat die persoon zo snel mogelijk weer veilig en vertrouwd naar huis kan gaan. Geriatrische revalidatiezorg, bijvoorbeeld."

Ambities op gebied van revalidatiezorg

ZuidOostZorg heeft grote ambities waar het deze vormen van kortdurende zorg en behandeling betreft. “We willen naar een TopCare predicaat en tot de Top Vijf van Nederland horen op het gebied van geriatrische revalidatie”, zegt Van der Kraan.

Geriatrische revalidatiezorg is zorg die specifiek gericht is op ouderen die met een, soms tijdelijke, achteruitgang in hun mobiliteit of gezondheid te maken hebben. “Maar dat predicaat is natuurlijk geen doel op zich: het is een middel. Een middel om er voor te zorgen dat onze cliënten de meest optimale revalidatietrajecten krijgen, met als doel dat zij zich snel weer zelf kunnen redden thuis.”

Kwaliteit verhogen door te clusteren

Naast de revalidatiezorg in De Waadwente biedt ZuidOostZorg deze vorm van zorg en behandeling ook in NeiBertilla en Marrewyk in Drachten. Om daarbij de kwaliteit van de revalidatiezorg naar een nog hoger niveau te tillen, heeft ZuidOostZorg haar ‘doelgroepen’ sinds kort geclusterd. Dat betekent dat er per locatie een specifieke vorm van revalidatiezorg wordt aangeboden. “Dat betekent meer expertise op locatie voor een bepaalde doelgroep, waardoor de kwaliteit van de revalidatiezorg per doelgroep nog verder zal verbeteren”, zegt Tineke Eelkema. Eelkema is in haar rol als HBOV-GG een belangrijke schakel in de kwaliteit van zorg bij ZuidOostZorg.

Samenwerking sleutel goede revalidatie

Volgens Van der Kraan en Eelkema ligt de sleutel tot succes bij revalidatie in de samenwerking. "In een goed revalidatietraject draait het om synergie: één plus één is drie. In de samenwerking tussen de cliënt en de professionals van het revalidatieteam probeer je samen zoveel mogelijk resultaat te boeken.”

Daarbij is het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij de revalidatie hetzelfde doel voor ogen heeft. "Interprofessioneel samenwerken noemen we dat: de revalidant werkt samen met het team aan de revalidatiedoelen die we gezamenlijk hebben gesteld. Daarbij werkt iedereen vanuit één gemeenschappelijk revalidatieplan. Een essentiële factor binnen deze manier van werken is dan ook de rol en inzet van de cliënt zelf, want het gaat uiteindelijk toch om zijn of haar herstel. We doen het echt samen.”

Bent u geïnteresseerd in wat De Waadwente voor u kan betekenen, bijvoorbeeld op het gebied van geriatrische revalidatiezorg? Neem dan contact op met het Informatie- en Adviescentrum van ZuidOostZorg via 0800-5717171 (gratis) of mail naar advies@zuidoostzorg.nl.