Levensgroot contact in De Waadwente in Dokkum. Op de foto mevrouw Van Dijen in gesprek met dochter Louise Bergsma.
Levensgroot contact in De Waadwente in Dokkum. Op de foto mevrouw Van Dijen in gesprek met dochter Louise Bergsma. Foto: Marcel van Kammen

ZuidOostZorg beamt beeldbellen op muur

DOKKUM - Vanaf 1 november 2020 kunnen cliënten van ZuidOostZorg beeldbellen via een slimme beamer. De Qwiek.connect toont het gesprek live op een muur in de kamer. Het idee werd bij ZuidOostZorg bedacht als alternatief voor het beeldbellen op het kleine scherm van een tablet of telefoon.

Toen in maart dit jaar de verpleeg- en verzorgingshuizen werden gesloten voor bezoek, was beeldbellen een alternatief om elkaar toch te zien. “Het was mooi dat we dat konden aanbieden”, zegt Roelfien Erasmus, programmamanager Technologie bij ZuidOostZorg. “Maar het was ook behelpen: kleine schermpjes, niet altijd gemakkelijk te bedienen voor cliënten en daardoor moest de zorg er vaak bij blijven. Dat praat natuurlijk niet fijn.”

De vraag kwam bij ZuidOostZorg op of het beeldbellen ook op een andere manier kon worden georganiseerd. "Groter, échter.” De organisatie kwam op het idee om daar de Qwiek.Up voor in te zetten: een verrijdbare slimme beamer die normaal wordt gebruikt om bijvoorbeeld concerten of natuur op een muur of het plafond te projecteren.

De Qwiek.up wordt normaliter gebruikt voor vermaak of om mensen met dementie te helpen wanneer zij onrustig zijn of niet kunnen slapen. "De juiste beelden kunnen dan een wereld van verschil maken”, zegt Erasmus, "dus wat als we die techniek zouden gebruiken voor het beeldbellen?” Het idee viel in goede aarde bij de ontwikkelaars van Qwiek. "Ze gingen meteen aan de slag om een prototype te ontwikkelen.” Een paar maanden later mocht ZuidOostZorg als eerste de nieuwe functionaliteit testen. Daarnaast heeft Qwiek het product inmiddels ook voor andere zorginstellingen beschikbaar.