De coördinatoren van VPTZ Noordoost Friesland Ankie (links) en Liesbeth (rechts).
De coördinatoren van VPTZ Noordoost Friesland Ankie (links) en Liesbeth (rechts). Foto: Ingezonden

"Zorgvuldigheid en menselijkheid staat bij ons voorop"

DOKKUM - Als het sterven van een zieke nadert kunnen naasten een beroep doen op vrijwilligers van de VPTZ (Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg) om overdag of 's nachts bij het bed van hun geliefde te waken. Zo bieden naasten zichzelf de mogelijkheid om in deze zo intensieve tijd goed te slapen, zodat ze er de volgende dag weer kunnen zijn.

De angst dat iemand alleen komt te overlijden kan met de inzet van VPTZ worden weggenomen. Ook in coronatijd kan er een beroep worden gedaan op de vrijwilligers. "Juist nu blijkt hoe belangrijk ons werk is. Niemand zou alleen moeten sterven. Wij willen graag dat mantelzorgers ons weten te vinden."

Ankie van der Veen en Lysbeth Vellinga zijn de coördinatoren van VPTZ Noordoost Friesland. Zij staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar voor het contact met naasten en vrijwilligers. Corona heeft hun werk lastiger gemaakt. "In het begin waren we heel erg zoekende. Hoe konden we ervoor zorgen dat vrijwilligers toch hun werk zouden kunnen doen, zonder dat zij gevaar liepen om corona te krijgen? We hebben de zorgvuldigheid enorm in acht genomen. Maar de menselijkheid van het werk vinden we minstens zo belangrijk", vertelt Lysbeth. Sommige vrijwilligers kozen ervoor om tijdelijk niet of minder inzetbaar te zijn, bijvoorbeeld omdat zijzelf of familieleden tot een risicogroep behoren. Andere vrijwilligers lieten juist weten wel extra oproepen te willen doen.

Coronatesten

Om de veiligheid van de vrijwilligers zo goed mogelijk te kunnen garanderen heeft VPTZ besloten om vrijwilligers niet te laten waken bij mensen die corona hebben. Van mensen die klachten hebben waarbij de symptomen lijken op die van corona wordt gevraagd een coronatest af te nemen. "Dat voelt heel naar om dat te vragen van mensen die terminaal zijn. Maar wij hebben de taak onze vrijwilligers te beschermen. Gelukkig wordt dat goed begrepen door de mensen die de hulpvraag doen", aldus Ankie. "De één kiest er vervolgens voor om wél een coronatest af te laten nemen, de ander besluit dan toch om verder geen beroep meer op ons te doen."

De grootste uitdaging voor vrijwilligers zit momenteel in het zo menselijk mogelijk blijven in het contact naar de hulpvrager en diens naasten. "Als je gaat waken kun je geen anderhalve meter afstand bewaren van de persoon over wie je gaat waken. Het gebeurt soms gewoon dat een vrijwilliger de hand vastpakt van iemand die terminaal is. Wij zullen nooit tegen onze vrijwilligers zeggen dat ze dat niet mogen doen. De vrijwilliger maakt daarin zelf zijn of haar keuzes. Wij begrijpen het heel goed dat zoiets gebeuren kan", vertelt Lysbeth.

Nieuwe vrijwilligers nodig

VPTZ Noordoost Friesland heeft gedurende 2020 al meer hulpvragen ontvangen, dan in heel 2019. Doordat niet alle vrijwilligers nu in te zetten zijn - bijvoorbeeld wanneer iemand zelf in afwachting is van een testuitslag of omdat een familielid corona-achtige klachten heeft - hebben de coördinatoren al hulpvragen moeten weigeren. Nieuwe vrijwilligers zijn daardoor welkom. "Nieuwe vrijwilligers volgen altijd eerst een cursus voordat ze ingezet worden naast iemands bed."

Nieuw kantoor

Door de coronamaatregelen kon de VPTZ geen gebruik meer maken van de vergadermogelijkheden die ze hadden in verzorgingshuis Dongeraheem. Sinds september heeft de VPTZ een eigen kantoorruimte in Bedrijvencentrum Dokkum aan de Hendoweg 3. "Hier kunnen we op veilige afstand van elkaar ons werk doen en onze vrijwilligers ontvangen die zo nu en dan even hun verhaal kwijt moeten."

Wilt u meer informatie over VPTZ? Neem dan contact op met 06-22141296 of 06-12067950 of info@vptz-nofriesland.nl.