Robert de Wit van It Dreamlân, Tjerkje van der Laan van It Bloemenparadyske en Anne de Vries van Wadd'nhûs pleiten voor een proportionele toeristenbelasting.
Robert de Wit van It Dreamlân, Tjerkje van der Laan van It Bloemenparadyske en Anne de Vries van Wadd'nhûs pleiten voor een proportionele toeristenbelasting. Foto: Actief Media

"Toeristenbelasting NE-Fryslân buiten proportie"

KOLLUM - Over het eventueel volgend jaar verhogen van de toeristenbelasting in Noardeast-Fryslân van één euro naar 1,50 per nacht is het laatste woord in de raad nog niet gezegd. De begroting wordt donderdag 5 november vastgesteld.

De recreatieve sector is tegen de verhoging in 2021, onder andere omdat veel bedrijven hun tarieven voor volgend jaar al bekend hebben gemaakt. Dat bleek donderdag in de oriënterende raadsvergadering over de begroting. Wethouder Jelle Boerema (VVD) verwacht 225.000 euro extra binnen te krijgen met de verhoging.

B. en w. van Noardeast-Fryslân vinden dat alle sectoren en gemeentelijke onderdelen moeten bijdragen aan een sluitende begroting 2021.

Naast extra inkomsten uit Eneco-aandelen die deels in een fonds worden gestort, zijn er ook bezuinigingen nodig, c.q. moeten er extra inkomsten worden gegenereerd.

De recreatieve sector heeft bezwaar tegen het voorstel om voor dit doel te toeristenbelasting te verhogen.
Namens het Gastengilde
(64 ondernemers) zei inspreker Robert de Wit, mede-eigenaar van It Dreamlân in Kollumerpomp, tijdens de raadsvergadering: "Noardeast-Fryslân is voor toeristen (nog) geen A-locatie. Dan is een belastingtarief van 1,50 per persoon per nacht te hoog."

Om aan te geven hoe de tarieven zich verhouden tot andere regio's, wijst hij er op dat in sommige
gemeenten geen toeristenbelasting wordt betaald en op locaties als de Waddeneilanden een tarief van 1,70 euro geldt.

Het Gastengilde stelt dat er niet of nauwelijks overleg met de sector is geweest en dat de timing vanwege de coronacrisis 'ronduit ongelukkig' is.

"Boekingen van dit jaar die doorschuiven naar volgend jaar kunnen we geen verhoogd tarief voorleggen." De Wit pleit voor een ‘proportioneel' tarief, 3 tot 5 jaar vast en met uitsluiting van kinderen tot en met 12 jaar.