"Raak gevonden dode vogels niet aan"

HOLWERD / DOKKUM / LEEUWARDEN - In het Waddengebied worden momenteel veel dode vogels gevonden. Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân sprak over 160 tot 170 dode vogels in zijn gemeente, ruwweg tot en met afgelopen maandag.

Waarschijnlijk zijn deze vogels getroffen door de vogelgriep H5N8. Raak de vogels niet aan, meld gevonden dode vogels en laat gebieden met watervogels met rust, meldt Veiligheidsregio Fryslân.

H5N8 is weliswaar niet besmettelijk voor mensen, maar zonder onderzoek is de doodsoorzaak van de vogels niet zeker. Daarom adviseert de Veiligheidsregio Fryslân, samen met onder andere de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en It Fryske Gea (beheerder van It Noarderleech) om van dode vogels af te blijven en de gevonden dieren te melden bij een centraal meldpunt. Dat is het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) of, bij drie of meer dode eenden, zwanen of ganzen, bij het Landelijk meldpunt voor dierziekten via telefoonnummer (045) 54 63 188. Heeft u dode hobbykippen of hobbyvogels? Meld dit bij uw dierenarts.

Informatie voor commerciële pluimveehouders met zieke of dode vogels is te vinden op de website van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit..

Probeer zo veel mogelijk rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Mocht er in deze gebieden vogelgriep heersen, dan voorkom je, door het gebied te vermijden, verdere verspreiding van vogelgriep.

Gevaarlijk voor mensen?

Het risico dat mensen vogelgriep krijgen is heel klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren, lopen een klein risico op het oplopen van vogelgriep. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden, kun je dode vogels het beste niet aanraken.

Heb je toch dode vogels aangeraakt? Was jezelf dan goed met zeep en spoel je daarna goed af. Als je binnen twee weken na het aanraken van een dode vogel ziek wordt, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Medewerkers van vogelopvangcentra en dierenambulances die veel in contact komen met vogels die (mogelijk) vogelgriep hebben, worden aangeraden extra beschermingsmiddelen te gebruiken.

Friese samenwerking

In Fryslân werken onder andere de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Veiligheidsregio Fryslân samen aan de aanpak van vogelgriep. Met elkaar houden zij de situatie in Fryslân in de gaten en wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde per 23 oktober 2020 om 00:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van de recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen (Utrecht). Daar is na een test bij twee kadavers vogelgriep vastgesteld van een hoogpathogene variant (HPAI van het serotype H5N8).

Meer informatie over de vogelgriep is te vinden op onder andere de website van de NVWA en de website van de Rijksoverheid.

"Toch dode vogels aangeraakt?
Was jezelf dan goed met zeep
en spoel je daarna goed af"