Dagcentrum De Golfbrekker in
De Waadwente kijkt naar de mens

DOKKUM - In De Golfbrekker, het dagcentrum van De Waadwente, kunnen mensen terecht wanneer zij behoefte hebben aan een veilige plek om hun dag door te brengen. Zo kunnen zij langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarbij wordt er van alles georganiseerd om er een mooie dag van te maken, maar er wordt meer gedaan dan dat. “We kijken echt naar wat mensen nodig hebben, hier en thuis. De uitdaging is om er achter te komen wat je moet doen om van iemands dag een mooie dag te maken.”

De medewerkers van De Golfbrekker zijn wat je zou kunnen noemen ‘mensenmensen’. “Iedereen is verschillend. Dus ook een ‘mooie dag’ kan voor iedereen iets anders betekenen”, zegt Tineke Dantuma, medewerker van het dagcentrum.

In De Golfbrekker worden daarom veel verschillende activiteiten georganiseerd. Die gaan van het klassieke sjoelen en bingo naar de modernere beweeg- en muziekactiviteiten. “De mensen die bij ons komen, veranderen. Als je ouder wordt krijg je met verschillende uitdagingen te maken, maar mensen verwachten bij een dagcentrum nu andere activiteiten dan vroeger. Daarom is het belangrijk om naar het individu te kijken.”

Binnen de keten van De Waadwente is het dagcentrum een belangrijk onderdeel. Het moderne verpleeghuis richt zich namelijk erg op het ondersteunen van ouderen die zelfstandig wonen.

“Het unieke van De Waadwente is dat we hier allerlei vormen van expertise in huis hebben. Daarmee kunnen we voor heel veel mensen iets betekenen, vaak meer dan ze denken”, zegt Tineke’s collega Diety Westra. “Hier in het dagcentrum zien we mensen letterlijk de hele dag. Daardoor krijgen we een goed beeld en kunnen we ook gemakkelijk de expertise van andere professionals binnen De Waadwente inzetten.”

Tineke noemt een voorbeeld: “Eén van de bezoekers van het dagcentrum, een oudere mevrouw, was nogal in zichzelf gekeerd. Daardoor maakte ze ook niet echt onderdeel uit van de groep. En dat hoeft natuurlijk ook niet per se, want iedereen kan bij ons zichzelf zijn. Maar toen we met muziek aan de slag gingen, fleurde ze ineens op! Muziek bleek een trigger om deze mevrouw uit dat isolement te halen. Op zo’n moment ga je er ook over nadenken of onze muziektherapeut misschien iets voor zo’n mevrouw kan betekenen.”

Een andere meneer, die op het eerste gezicht niet heel toegankelijk overkwam, bleek juist van balspellen erg blij te worden. “Daar kom je dan bij toeval achter, maar voor zo’n man maakt het een wereld van verschil. Dat is het mooie van het dagcentrum in De Waadwente, dat we onderdeel zijn van een veel breder netwerk van professionals”, zegt Diety.

"Met alle expertise in
De Waadwente kunnen we vaak meer voor mensen
betekenen dan ze denken"

Bent u geïnteresseerd in wat De Waadwente voor u kan betekenen, bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding? Neem dan contact op met het Informatie- en Adviescentrum van ZuidOostZorg | 0800-5717171 (gratis) | advies@zuidoostzorg.nl