Kinderen en jongeren leren de nieuwste technologische 
ontwikkelingen kennen in de bibliotheek.
Kinderen en jongeren leren de nieuwste technologische ontwikkelingen kennen in de bibliotheek. Foto: Ingezonden

Jongeren digitaal vaardig in Bibliotheek

DOKKUM - Bibliotheken Noord Fryslân heeft een ambitie: kinderen en jongeren uit de regio digitaal vaardig(er) maken. In tien vestigingen zijn dit najaar activiteiten gericht op kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen in de digitale en technologische wereld.

Het najaar-initiatief is een vervolg op het succesvolle zomerprogramma van de Bibliotheek waaraan 270 kinderen en jongeren hebben deelgenomen. Tien jongeren uit de omgeving gingen deze zomer aan de slag bij de Bibliotheek om een steentje bij te Robots programmeren, 3D-printen en Vinyl-snijden. Het zijn slechts een paar activiteiten die plaatsvinden in de Bibliotheek. "De kinderen zijn creatief aan het spelen, maar lossen onderwijl een probleem op. En dus werken ze aan de 21e eeuwse vaardigheden zonder dat ze het eigenlijk door hebben", vertelt consulent digitale geletterdheid Marike Wiggers. De activiteiten worden gegeven door geschoolde medewerkers van de Bibliotheek en jongeren uit de regio. "We hebben afgelopen voorjaar studenten en scholieren geworven met veel digitale kennis in huis. Digitale toppers noemen we ze. Ook dit najaar zetten we ze in voor ons activiteitenprogramma", aldus Wiggers.

Samenwerking is van essentieel belang om de ambities van de Bibliotheek te realiseren. Niet alleen met jongeren uit de omgeving, maar ook met scholen en het bedrijfsleven. Zo werkt de Bibliotheek samen met Kennislab Noordoost Friesland in het programma Bouwen aan Ambitie en wordt in het najaar met welzijnsorganisatie Kearn een project gestart gericht op mediawijsheid voor basisscholen in Achtkarspelen. Benieuwd naar het activiteitenprogramma van de Bibliotheek? Neem een kijkje op www.ontdekdebieb.nl