De Waadwente: gezondheidscentrum
en verpleeghuis in Dokkum

DOKKUM - Sinds de verbouwing van De Waadwente biedt het bekende verpleeghuis in Dokkum een nieuw en breder palet aan zorg- en gezondheidsdiensten. “Wat veel mensen niet weten is dat je binnen De Waadwente terecht kunt voor allerlei diensten die met je gezondheid te maken hebben, het is meer dan alleen een verpleeghuis. Het is een moderne zorglocatie die voor heel veel mensen iets kan betekenen qua zorg of ondersteuning op het gebied van gezondheid”.

De Waadwente: een ‘Sûnenz’- locatie

Zo kunnen, naast de eigen bewoners, ook andere Dokkumers en mensen uit de regio in De Waadwente terecht voor allerlei gezonde diensten en producten. “In De Waadwente vind je diensten als muziektherapie, fysiotherapie en de psycholoog, maar ook fitness en kunstactiviteiten als de mantelzorgmonologen. Het is eigenlijk een soort ‘Sûnenz’-locatie”, zegt programmamanager Michel Dijkman, die daarmee hint op het gezondheidscentrum in Drachten dat al jaren met veel succes ouderen in die gemeente ondersteunt bij het langer gezond blijven. “Dezelfde soort diensten vind je nu ook in De Waadwente, waarbij we altijd samen met andere partijen de organisatie doen. Zo organiseren we vanuit Sûnenz samen met het Bolwerk een programma voor valpreventie in De Waadwente”.

Dijkman hoopt dat met name oudere, zelfstandig wonende Dokkumers hun weg naar De Waadwente weten te vinden. “Die kant van De Waadwente willen we echt meer laten zien de komende tijd, omdat we weten dat er behoefte is aan die ondersteuning thuis.”

Thuis in de breedste zin van het woord

In het nieuwe De Waadwente heeft het begrip ‘thuis’ een bredere lading gekregen dan voorheen. “Voor mensen die een veilige woonomgeving nodig hebben is De Waadwente nog steeds en misschien nog wel meer dan vroeger een geschikte plek. Maar we richten ons nu ook veel meer op mensen die nog zelfstandig thuis wonen”, zegt Dijkman. “We geven leefstijladvies en bieden verschillende vormen van eerstelijnszorg, maar helpen de mensen ook met zelfstandig wonen wanneer zij bijvoorbeeld tijdelijk zorg hebben gehad in De Waadwente.”

De zorg in De Waadwente is er daarmee op gericht om mensen zich thuis te laten voelen, er voor te zorgen dat zij snel weer naar huis kunnen als dat mogelijk is en hen te ondersteunen in hun gezondheid. “Een uniek concept in Noordoost Friesland”, zegt Dijkman. “We nodigen mensen daarom echt van harte uit om eens langs te komen als zij een gezondheidsvraag hebben.”