Documentairemaker Annet Huisman.
Documentairemaker Annet Huisman. Foto: Ingezonden

DoRe Kerk ontmoet Annet Huisman

DOKKUM - Gemeenteleden en gasten van de Doopsgezinde / Remonstrantse gemeente te Dokkum keken vorige week zondag naar de documentaire 'Om it leauwen en de sinnigens' van documentairemaker Annet Huisman (Omrop Fryslân). De aanwezigen gingen voor en na het zien van de documentaire met Annet in gesprek over de productie ervan.

De documentaire gaat over de eerste vrouwelijke predikant Anne Zernike die op 5 november 1911 in de doopsgezinde kerk van de Knipe werd bevestigd. Niet iedereen had er vertrouwen in, een vrouw op de kansel. Regisseur Annet Huisman en cameraman Ismael Lotz maakten in 2011 deze Friesland DOK over Anne Zernike. Het werd geen gewone documentaire, maar een docudrama. Anne Zernike (1887 - 1972) was de dochter van twee wiskundigen. Anne was de eerste vrouwelijke theologiestudent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan het Doopsgezind Seminarie. In Bovenknijpe ontmoette ze haar latere man, de kunstenaar Jan Mankes. Om Jan zijn gezondheid verhuisde het echtpaar naar Den Haag. Maar de zeelucht was toch niet goed voor Jan. Het bleek dat hij TBC had en ze verhuisden naar de Veluwe. In 1920 overleed Jan Mankes op 30-jarige leeftijd. Anne en Jan hadden een zoon: Beint.

De DORE gemeente is in het bezit van een schilderij van Beint. Anne Zernike was bevriend met ds. Agniet Frevel (predikant DoRe gemeente van 1931 tot 1960) en Fem Steenbergen en heeft hen een schilderij geschonken. Frevel en Steenbergen hebben het schilderij later aan de gemeente gegeven. Het is nu 100 jaar na de dood van Jan Mankes. In museum MORE in Gorsel is dit jaar een tentoonstelling.