Garnalenvisser Jan de Vries repareert een net op zijn kotter.
Garnalenvisser Jan de Vries repareert een net op zijn kotter. Foto: Actief Media

Garnalenvissers vrezen brodeloos te worden

LAUWERSOOG / DOKKUMER NIEUWE ZIJLEN - Circa 60 tot 70 garnalenvissers, van wie de schepen meestal in Lauwersoog liggen als ze niet vissen, vrezen brodeloos te worden. Zij zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van visgronden ten noorden van Schiermonnikoog. Ze dreigen dit visgebied kwijt te raken als gevolg van het 'Noordzee-akkoord'.

Het college van b. en w. van Noardeast-Fryslân, mede-eigenaar van de haven van Lauwersoog, schaart zich achter de garnalenvissers. Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van FNP-fractievoorzitter Bert Koonstra.

De kwestie is het gevolg van de aanleg van een nieuw windturbinepark een eind noordelijker in het Nederlandse deel van de Noordzee. Daar gaat natuurgebied in de Noordzee verloren, dat gecompenseerd moet worden. Hiervoor is het gebied 'Borkumer stenen' aangewezen, pal noordelijk van Schiermonnikoog, waar nu tientallen garnalenvissers hun dagelijks brood verdienen.
Volgens natuurorganisaties woelen de garnalenvissers de bodem om en gaat dit ten koste van de natuur. Vandaar dat zij juist dit gebied als compensatiegebied willen. De garnalenvissers bestrijden dit. "Wij fiskje mei in soarte fan tsjillen oan de ûnderkant fan de netten, dus wy wuolje de boaiem net om", vertelt garnalenvisser Jan de Vries uit Dokkumer Nieuwe Zijlen, wijzend op de zwarte 'wielen' die aan de netten bevestigd zijn. Hij vist overigens zelf niet op de Noordzee, maar uitsluitend op de Waddenzee.

Voormalig landelijk topambtenaar Tjibbe Joustra is gevraagd te onderzoeken waar nog mogelijkheden liggen om aan de bezwaren van de garnalenvissers tegemoet te komen. Al bij het sluiten van het Noordzee-akkoord bleek dat de Nederlandse Vissersbond er niet achter stond. Hun collega's uit Noord-Holland, georganiseerd in Visned, staan wel achter het akkoord.

Daar ergert Jan de Vries zich aan. "Dat is it gefolch fan 'haantjesgedrag' fan de foarsitters fan beide organisaasjes. Wy hiene al lang ien organisaasje fan Nederlânske fiskers hawwe moatten. Dan kinst teminsten ien fûst meitsje!"