De leerlingen verzamelen zich bij de verkeersmarkt.
De leerlingen verzamelen zich bij de verkeersmarkt. Foto: Ingezonden

Verkeersmarkt op vmbo-VAKschool

DOKKUM - Alle eersteklassers van de
vmbo-VAKschool van het Dockinga College hebben verkeerseducatie gehad tijdens de jaarlijkse verkeersmarkt.

Heel veel van deze nieuwe leerlingen komen op de fiets naar school. Omdat ze nu actiever deelnemen aan het verkeer, is het belangrijk dat ze zich bewust zijn van de verkeersregels en weten wat ze zelf kunnen doen om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Daar draagt de verkeersmarkt aan bij. In en rondom de school vinden er verschillende activiteiten plaats.

Deze werden verzorgd door organisaties die betrokken zijn bij verkeersveiligheid. Voorbeelden zijn dodehoekprobleem, alcoholparcours, oog- en reactietest, verkeersquiz en een remdemo. De verkeersmarkt wordt ieder jaar voor de eerstejaars leerlingen gehouden. "Het doel van de markt is om de leerlingen te laten zien en ervaren wat de gevolgen van hun gedrag kunnen zijn. Dat is veel efficiƫnter dan hun vertellen wat zij wel en niet mogen doen", aldus Annemarie Peeters, teamleider van de locatie.

De markt is praktisch en interactief, er is dan ook veel aandacht voor het gebruik van smartphones tijdens het fietsen. "Ik weet wel dat ik op de fiets niet mag appen. Vandaag heb ik weer gehoord hoe hoog de boete is. Mijn mobiel blijft voortaan in mijn rugzak als ik onderweg ben!", aldus een leerling.

Verkeerseducatie is voor alle klassen een vast onderdeel binnen het onderwijs op het Dockinga College. Op deze manier hoopt de school een bijdrage te leveren aan het verminderen van verkeersslachtoffers.